23948sdkhjf

Historiskt stark industrikonjunktur

Inköpschefsindex, PMI som presenteras av Swedbank och Silf på Silfs hemsida är alltjämt på fjärde högsta nivån i indexets historia. Trots att PMI-totalt sjönk marginellt till 65,3 i juli från nedvärderade juni 65,4.

– Industrin fortsätter att uppvisa en hög aktivitet men nedgången i PMI kan vara tecken på att tillväxttakten i industrin går in i ett lugnare skede framöver när fjolårets produktionstapp är återhämtat samtidigt som utbudsbrister och stigande leveranstider blivit en växande utmaning för industrin, säger Jörgen Kennemar, ansvarig för analysen av inköpschefsindex på Swedbank och fortsätter:

– Delindex för lager av inköpt material drog ned PMI-total med 0,8 indexenheter medan övriga fyra delindex gav positiva bidrag med sammantaget 0,73 indexenheter. Det är ovanligt att lager ger så stora effekter och ska tolkas med försiktighet men i grunden är det ett starkt juliutfall när tre av fyra delindex stiger.

Indexet bygger på intervjuer med cirka 200 inköpschefer i tillverkningsindustrin och ett indextal över 50 indikerar tillväxt.

Index för planerad produktion noterades till 74,9 i juli, den näst högsta nivån i år efter att ha sjunkit två månader i rad.

– Leverantörernas rå- och insatsvarupriser steg till en ny rekordnivå i juli (92,4). Det tyder på att kostnadstrycket i industrin fortsätter att stiga och tenderar att leda till ytterligare producentprisökningar framöver som enligt SCB nådde i juni den högsta årliga prisökningstakten sedan hösten 2018, påpekar Jörgen Kennemar.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.094