23948sdkhjf

Santoprene uppköpt av Celanese

Verksamheten kommer att passa bra in i Celanese portfölj av tekniska plaster, uppger kemiföretaget. 

I ett försök att diversifiera sin konstruktionsplastverksamhet, har Celanese kommit överrens med ExxonMobil om att förvärva dess TPE-verksamhet Santoprene för 1,15 miljarder dollar (motsvarande cirka 10,65 miljarder kronor). 

Varumärket Santoprene utvecklade av Monsanto i slutet av 1970-talet oc är ett vulkaniserat etenpropen-dienmonomergummi i en polypropenmatris. Resultatet är termoelast som kan bearbetas som en termoplast. 

Närmare 2/3 av allt TPV-material som används går till fordonsapplikationer. Andra områden är industriella användningsområden som apparater, fönstertätningar och medicintekniska produkter. 

ExxonMobil som nu avyttrar varumärket har en produktionskapacitet på santoprene på 190 000 ton per år vid fabriker i Pensacola, Florida och Newport och Wales. Celanese räknar med att affären ska vara avslutad i slutet av året. 

Celanese kommer att inrymma materialet i sin konstruktionsmaterial-enhet tillsammans med dess befintliga avancerade termoplaster som polyoximetylen och polyeten med ultrahög molekylvikt.  

ExxonMobil uppger att företaget avyttrar verksamheten så att det nu kan fokusera på primära olefinderivat, som polyeten, där det kan dra nytta av sin storskalighet. 

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094