23948sdkhjf

Plastindustrins nya problemlösarfabrik

Antalet aktörer som arbetar med verktyg, prototyper och lågvolymstillverkning har med åren blivit allt färre. Preformance vill fylla denna lucka genom snabb service och smart problemlösning.

Hösten 2021 öppnar Preformance AB dörren till en ny problemlösarfabrik. Hit ska kunder ska kunna komma med sina problem när det gäller framtagning av formsprutade plastdetaljer.

- Vi kommer att fokusera på verktyg och att lösa problem, säger Anders Johansson, vd och delägare av Preformance AB.

Dörren satte företaget och dess sex ägare dock på glänt redan i våras då det började gå in i projekt och sälja in sina tjänster, vilka ska generera affärer och produkter senare i höst. Den 1 september ska företagets formsprutningsmaskiner och femaxliga fräs vara i full drift.

- Det som gör oss unika är att kunder ska kunna koppla in oss för hjälp med de lite klurigare problemställningarna. Vi kommer att kunna leverera både plastdetaljer och verktyg, säger Johansson.

Fabriken ligger i Tenhult strax utanför Jönköping och är på 1200 kvadratmeter. Där kommer en 5-axlig höghastighetsfräs samt två formsprutningsmaskiner på 65 och 130 ton att stå, men planer finns att även införskaffa en 300 ton maskin redan till nästa år.

I fabriken kommer Preformance att ta fram prototypverktyg i aluminium för formsprutning, men även för formblåsning om behovet finns. Verktygen kommer att tillverkas kompletta så att kunden kan köra bitarna i sin formsprutningsmaskin på hemmaplan, om så önskas.

- Vi kommer att vara snabba på offerter och arbeta i digitala och automatiserade processer från förfrågan till produktion, säger Johansson

Målgruppen är såväl det lilla som stora plasttillverkande företaget. Alla som har problem att finna en leverantör till sina lite svårare plastdetaljer är välkomna.

- Vi har redan idag fått förfrågningar på såväl komponenter mot fordonsindustrin som mot medicinteknik och funnit lösningar där vi designat om och anpassat verktygen och detaljerna något, säger han.  

Att Preformance valt att endast tillverka verktygen av aluminium beror på att det går betydligt snabbare att bearbeta och lättare att göra ändringar i aluminium än stål. Aluminium medger även möjligheten att tillverka avancerade verktyg för extremt korta serier som det annars kan vara svårt att få ekonomi i.

- Vid extremt korta serier kan vi exempelvis använda oss av lösa insatser i stället för backdragningar, vilka följer med verktyget ut, och sedan stoppas tillbaka in i verktyget igen, säger han.

Om framtiden säger han att målsättningen är att om några år bredda erbjudandet mot skandinaviska företag och företag i norra Europa, men i inledningsskedet är det Sverige och svenska företag som är målgruppen.

- Vår vision är att om fem år vara en stark spelar i Europa när det gäller att ta fram plastdetaljer snabbt genom automation och digitalisering. Då ska vi vara en given diskussionspartner när det gäller att ta fram nya prototyper och kortare serier av plastdetaljer, säger han.

Då kommer maskinparken att vara än större. Möjligen tillverkar företaget då även mindre stålverktyg. I lokalerna finns plats för ytterligare två fräsmaskiner och ett par formsprutningsmaskiner, och om fem är lär dessa vara på plats. Vid den tidpunkten hoppas Anders Johansson även på att företaget ska ha 20 till 25 anställda.

  

Företaget i korthet

  • Preformance ägs av sex personer, varav fem aktiva i bolaget.
  • Beräknad omsättning 2022:15 till 20 MSEK.
  • Antal anställda: Ambitionen är att anställda sex medarbetare innan årets slut.
Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Se senaste nyhetsbrevet ???id_11737???

Sänd till en kollega

0.109