23948sdkhjf

Bioplastmembran för oljesanering

Polymerforskare i Nederländerna har utvecklat ett superamfifilt vitrimer-epoxihartsmembran som kan användas för att separera vatten och olja.

Det nya membranet är utvecklat av polymerforskare från de två nederländska universiteten, University of Groningen och NHL Stenden University of Applied Sciences. Polymeren de använt är en vitrimerplast, med samma mekaniska egenskaperna och kemiska beständighet som hos en härdplast.

Vitrimerplaster kan emellertid också fungera som en termoplast eftersom de kan avpolymeriseras och återanvändas.

-Polymererna i vitrimeren är tvärbundna på ett reversibelt sätt, och bildar ett dynamiskt nätverk som möjliggör återvinning av membranet, säger Vincent Voet, som är en av forskarna.

Vitrimeren framställs genom baskatalyserad ringöppningspolymerisation mellan ren och epoximodifierad biobaserad äppelsyra. Polymererna mals till ett pulver genom kulmalning och förvandlas sedan till ett poröst membran genom en sintringsprocess.

Forskarna har testat membranmaterialet i laboratorieskala på några kvadratcentimeter och är övertygade om att dess metoder är skalbara, både för polymersyntesen och för produktion och återvinning av membranet. 

Källa: Källa: University of Groningen

Artikeln är en del av vårt tema om Klimatsmart.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.094