23948sdkhjf

Högsta nivån i industrins historia

När Konjunkturinstitutet publicerade sin Konjunkturbarometern för maj månad visade den historiska siffror.

Indikatorn steg nämligen i maj från 113,5 till 119,3 och är därmed på den högsta nivån i indikatorns 25-åriga historia.

Maj månads siffror visar på en stor optimism inom svensk tillverkningindustri. Detta förklaras främst av att industrin går på högvarv. Andelen företag som ökat antalet medarbetare är också ovanligt hög inom tillverkningsindustrin.

Tillverkningsindustrins konfidensindikator steg med 5,3 enheter i maj till 126,0 vilket är det högsta uppmätta värdet någonsin för indikatorn, berättar rapporten som förklarar uppgången i maj med mer optimistiska förväntningar på produktionsvolymen och en förbättrad syn på nuvarande orderstock.

Och det fortsätter. Förväntningarna på produktionsvolymen de kommande tre månaderna är mycket optimistiska. Orderingången uppges ha ökat mycket de tre senaste månaderna. Det gäller både exportmarknaden och på hemmaplan. Många företag uppger att den totala orderstocken är förhållandevis stor.

Under de tre senaste månaderna har antalet anställda ökat, Ser vi framåt tre månader förväntas personalstyrkan öka ytterligare, skriver Konjunkturinstitutet.

Företagens förväntningar om att kunna höja sina försäljningspriser har inte någon gång varit så utbredd som i den här undersökningen, står det i Konjunkturbarometern för maj månad 2021.

Konjunkturinstitutet är en statlig myndighet som gör prognoser och i Konjunkturbarometern publiceras balnd annat företagens syn på den ekonomiska utvecklingen varje månad.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.094