23948sdkhjf

Svensk innovation för längdskidåkare

Mikael Östberg, tidigare längdskidåkare på elitnivå, har tillsammans med The Wood Region i Värmland, tagit fram en printad prototyp av en skidstav.

För några år sedan kom Mikael Östberg på en idé om hur stakning skulle kunna förbättras. Innovationen består av en mekanism i form av en skena som sitter inne i handtaget.

Funktionen har Mikael Östberg haft patent på sedan 2008. Skenan fungerar som en hävstång när åkaren skjuter ifrån, precis innan handen släpper staven, vilket gör att utväxlingen blir större vid varje stavtag.

Den prototyp som han fått tillverkad hos The Wood Region är tillverkad i en träkomposit som är ett lätt, men ganska spröd. Hur tillverkningen av slutprodukten kommer ske har han ännu inte bestämt.

Träkomposit är troligtvis dock inte lösningen. En kolfiberkomposit ligger närmare, då det är både miljövänligt och lätt. Staven har med positivt resultat testats av flera längdskidåkare. Målsättningen är att staven, vilken i första hand vänder sig till längdeliten, ska kunna lanseras under 2022. 

Källa: The Wood Region.

Artikeln är en del av vårt tema om Tekniknytt.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Se senaste nyhetsbrevet ???id_11737???

Sänd till en kollega

0.125