23948sdkhjf

Positivt Q1 ska följas av ett än bättre Q2

Plastindustrin har påbörjat sin återhämtning, det står klart när Svensk Industriförening, Sinf, presenterar sin underleverantörsbarometer för Q1 2021.

57 procent av de svarande företagen inom plastindustrin uppger att de ökade sin omsättning för Q1 jämfört med föregående period, vilket är högre än för hela underleverantörsgruppen (53 %). Vidare uppger fler företag i den senaste barometern att dess lönsamheten har förbättrades under Q1 2021 jämfört med Q4 2020. 

Sanna Arnfjorden Wadström, vd för Sinf, säger som kommentar till undersökningen att återhämtningen varit kraftig under början av 2021. Företagens förmåga att anpassa sig under krisen har varit stark, men samtidigt syns oroande siffror både inom kompetens och digitalisering samtidigt som leveransproblemen utmanar. 

46 procent av underleverantörerna inom plastindustrin tror att orderingången kommer att öka under Q2, vilket visserligen är lägre än för underleverantörsgruppen i stort (56 %), men många uppger samtidigt att de tror sig befinna sig mitt i eller i början av en högkonjunktur. 

Av de svarande företagen uppger 29 procent att de planerar att anställa mer personal under 2021. Tillgången på utbildad arbetskraft är dessvärre fortsatt låg. 48 procent av de svarande inom plastindustrin uppger att så är fallet och hela 57 procent inom den totala underleveransgruppen uppger detsamma. 

Efter drygt år av Corona i ryggen anser Sanna Arnfjorden Wadström dock att siffrorna talar sitt tydliga språk - industrin håller på att återhämta sig, men fortsatta stödåtgärder är ett måste 

-Genom att leverera stöd med låga insteg för företagen kan vi fortsatt hjälpa till att överbrygga utmaningarna och ta tillvara på den starka förmåga till återhämtning vi ser just nu. Då hjälper vi företagen till de investeringar som behövs framåt, avslutar Arnfjorden Wadström. 

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.08