23948sdkhjf

Projekt kring svenskt plastraffinaderi fortsatt hett

Målsättningen är att Sveriges första anläggning för kemisk återvinning av plast i industriell skala ska stå redo för driftsättning i Stenungsund 2024. 

Borealis, Stena Recycling och Fortum Waste Solution driver sedan något år tillbaka ett samarbetsprojekt i Sverige som syftar till att öka utbudet av kemiskt återvunnen råvara för tillverkning av mer cirkulära plastprodukter. Målsättningen är att Sveriges första anläggning för kemisk återvinning av plast i industriell skala ska stå redo för driftsättning i Stenungsund 2024. 

En förstudie gällande enheten pågår just nu. Studien delfinansieras av Energimyndigheten. Förhoppningen är att förstudien ska visa positiva förutsättningar för projektet så att ett slutgiltigt investeringsbeslut kan tas.

Om så är fallet beräknas en driftsättning vara möjlig till 2024. Enheten kommer att hjälpa till att påskynda övergången till cirkularitet för plast genom att i större skala möjliggöra ersättning av fossilbaserad råvara med kemiskt återvunnen råvara, via massbalansmodellen.  

Parallellt med projektet arbetar Borealis med ett annat självständigt projekt tillsammans med Fortum Recycling and Waste, vilket involverar tillhandahållandet av plastavfall till den kemiska återvinningsanläggningen. För detta projekt kommer Fortum att ansöka om stöd för att genomföra en förstudie. 

Målsättningen med kemisk återvinning är inte att ersätta mekanisk återvinning. Det ska ses som ett komplement för att hantera plastavfall av lägre kvalitet och möjliggöra återvinning till högkvalitativa baskemikalier, vilka sedan på nytt kan användas för produktion av polyolefinbaserade produkter av hög kvalitet.  

Läs vår intervju med Anders Fröberg Director Manufacturing Excellence vid Borealis, om projektet.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094