23948sdkhjf

Printer för medicinsk teknik

Arburgs additiva skrivare Freeformer visade i samband med Formnext Connect 2020 att processen klarar att skriva ut mycket krävande applikationer inom medicinsk teknik.

På mässan demonstrerades bearbetning av Evoniks absorberbara material för implantat. 

Materialet, Resomer LR 706 (en komposit av poly L-laktid-co-D, L-laktid och ß-TCP) används bland annat för tillverkning av implantat som sätts in direkt i kroppen efter benfrakturer. Polymerkompositen innehåller 30 procent keramiska tillsatser. Den frigör kalcium för att främja benbildning och upplöses helt efter en viss tid.

Ett annat material från Evonik som demonstrerades var högtemperaturplasten polyeterimid, Ultem 1004. Denna är idealisk för medicintekniska komponenter teknik på grund av dess mångsidiga steriliseringsmöjligheter och biokompatibilitet (ISO 10993, USP klass VI).

Med några små justeringar är Arburgs alla Freeformers lämpliga för användning i renrum. De har låga utsläpp och skapar inget damm, och deras byggkammare är vanligtvis gjord av rostfritt stål.

Ett valfritt robotgränssnitt gör det möjligt att automatisera tillsatsproduktionsprocessen och integrera skrivaren i produktionslinjer anslutna via ett IT-nätverk. Processkvaliteten kan därmed dokumenteras på ett tillförlitligt sätt och komponenterna spåras vid behov.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094