23948sdkhjf

Emballator testar ligninbaserad bioplast

Tillsammans med svenska RenCom testar Emballator Innovation Center just nu ett nytt biobaserat material för sina plastförpackningar. 

Materialet som testas, Renolkan användas i förhållanden upp till 50 procent tillsammans med plast, i applikationer som filmer, formsprutat formgods eller som ett fyllnadsmaterial för konstgjorda fotbollsplaner som ersättning för icke nedbrytbara gummigranulat.  

Emballator har ambitionen att minska volymen av fossil plast och med detta samarbete vill företaget komma ett steg närmare sitt mål.   

-Vi skapar ett speciellt kompound som är anpassat för våra produkter. Vi vill ha den högsta möjliga mängd lignin för att minska vårt koldioxidavtryck, säger Mats Jeppsson, innovationschef för Emballator Innovation Center. 

-Den nya kompounden kommer att bli ett komplement till våra andra miljövänliga produkter. I det första steget kommer materialet främst att användas för våra produkter inom färg- och kemikaliesegmenten, säger Jeppsson. 

Lignin-materialet från RenCom är producerat av en biprodukt från pappersproduktion och är en kombination av lignin och naturlig olja. 

-Vårt material, Renol, är en biokälla med bra prestanda som kan användas i hög mängd i olika produkter, säger Thomas Roulin, internationell produktchef för RenCom. 

I en intervju med Plastforum tidigare i år berättade Thomas Roulin att RenComs material kan användas i förhållanden upp till 50 procent tillsammans med plast, i applikationer som filmer, formsprutat formgods eller som ett fyllnadsmaterial för konstgjorda fotbollsplaner som ersättning till icke nedbrytbara gummigranulat. 

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.094