23948sdkhjf

I samklang med naturen

Hållbarhet betyder allt för entreprenören och innovatören Pelle Stafshede. Med sitt bolag Melker of Sweden har han som mål att göra vattensportsindustrin mer miljövänlig.

Att endast använda lokala restströmmar för tillverkning av egenutvecklade vattensportprodukter, och därtill producera dem additivt är en vision som Pelle Stafshede och hans företag Melker of Sweden haft sedan dess start 2015. Affärsidén är att tillverka hållbara produkter för vattensporter som kajaker, paddelbrädor etc. Tankar finns att på sikt även producera snowboards, wakeboards och diverse tillbehör.

Idag tillverkar företaget sina produkter med klassisk lamineringsteknik.

Materialen som används är biobaserade polymerer och hållbara fibermaterial, vilket gör det värmländska vattensportsföretaget Melker of Sweden världsunikt. Men innovatören Stafshede har en annan produktionsteknik än laminering i åtanke, och med denna vill han inom två år kunna serietillverka samtliga produkter.

I en industrilokal i Sysslebäck, två timmars bilfärd från Karlstad, har företaget installerat en gigantisk 3D-skrivare. Med denna producerar företaget kajaker och paddelbrädor av återvinningsbara biokompositer. Skrivaren är en konventionell robotarm som byggts om och försetts med ett extruderhuvud. Med hjälp av ett interface styrs processbetingelserna i kombination med robotens rörelse.

-Maskintekniken fungerar utmärkt, säger Pelle Stafshede och berättar att skrivaren ingår i ett projekt tillsammans med ABB, KPM och forskningsinstitutet Rise i Mölndal. Projektet är finansierat av Torsby kommun, Tillväxtverket och Vinnova.

Stafshede säger att maskintekniken och de printade produkterna är väl verifierade och har testats under lång tid. Men för att en serietillverkning ska kunna ta fart krävs ytterligare kapital.

I teorin kan företaget redan idag att skriva ut en hel kajak i ett stycke, men i praktiken skrivs de ut i två delar, vilka sedan fogas samman.

-En kritisk del är hopfogningen. Detta löser vi genom att göra den ena delen något mindre så att den överlappar på insidan. Delarna sammanfogar vi med en biobaserad epoxi och på utsidan lägger vi en förstärkning av linfiber. Hållbarheten är tillräcklig, men vi kommer redan under våren att påbörja försök med att skriva ut en kajak i ett stycke, säger han.

Idag tar det 6 till 8 timmar för Melker of Sweden att printa en kajak. Därefter efterbehandlas ytan manuellt, vilket också tar sina timmar. Pelle Stafshede är dock övertygad om att den totala produktionstiden med tiden kommer att kunna halveras när samspelet mellan robot, extruder och material väl trimmats. Han tror även att efterbehandlingen kommer att kunna automatiseras.  

-Vi har testat att använda ett parallellt printhuvud och förse kajaken/brädan med en vattenavstötande yta, i likhet med gelcoaten på en båt, samtidigt som vi printar den. Det har fungerat, men för att realisera detta skulle vi behöva investera i en utrustning skulle kosta oss ytterligare cirka fem miljoner, och den ekonomin har vi inte idag, säger han.

Vid sidan av tidsvinsten ser han även flera konstruktionsfördelar med additiv tillverkning framför laminering. Invändiga stödstrukturer kan exempelvis användas istället för konventionella skumkärnor för att förstärka paddelbrädorna.

 -Med additiv tillverkning kan vi anpassa de invändiga stödstrukturerna utifrån var brädan har sin största belastning när den används, vilket gör tekniken unik. Kajakerna kan vi skräddarsy efter paddlarens mått, längd, vikt, önskemål och behov.

Men även om produktionstekniken är vital är materialen, dess ursprung och återvinningsbarhet alla viktigast. Företagets främsta samarbetspartners idag är schweiziska Bcomp gällande naturliga linfiberlösningar. Finska UPM är partnern när det gäller träfiberbaserade biopolymerer (WPC), utvecklade för 3D-print. Men samarbetspartners finns även gällande biobaserad epoxi. Här lyfter Stafshede fram spanska R Concept som utvecklat ett antal biobaserade, återvinningsbara epoxisystem.   

-Väldigt intressanta material som kan återvinnas eftersom dubbelbindningar kan separeras med hjälp av industriell vinäger eller ättika. Genom att använda dessa kan vi både ta hand om spillmaterial som uppstår vid produktionen, och återvinna och återanvända fibern och det invändiga polymera kärnmaterialet i uttjänta eller sekunda produkter.

Vid sidan av att användningen av externt tillverkade material, experimenterar företaget med att tillverka sitt eget kompound.

-Vi har en egen kompounderingsextruder och en mindre turbotork med vilken vi torkar sågspån som vi blandar med olika biopolymerer. Ambitionen är att i framtiden kunna producera vårt eget material, printa det och sedan återföra det använda materialet i ett slutet ekosystem. Men där är vi inte idag. I dagsläget ligger vårt fokus på att skriva ut materialet.

Som den entreprenör och innovatör han är, kommer Pelle Stafshede inte luta sig tillbaka i stolen och vara nöjd när serieproduktionen väl tar fart blivit fungerande i Sverige.

-Jag vill sätta upp produktionsceller även i andra delar av världen och producera motsvarande produkter av de restströmmar som det finns gott om där. Att delta och påverka de koncept som skulle kunna producera den här typen av produkt globalt och på ett hållbart sätt, vore fantastiskt roligt, avslutar Pelle Stafshede.

 

<Stafshede.jpg> -Vi är ingen vinstmaskin, men vi redovisar svarta siffror sedan ifjol, vilket visar investerare att vi har en affärsidé som fungerar, säger Pelle Stafshede.

 

<Robot.jpg> Ambitionen är att skriva ut produkterna i ett stycke.

 

<Extra – if space><Costumisering.jpg>

 

<Tint block>

Företaget i korthet:

  • Melker of Sweden grundades 2015 av Pelle Stafshede.
  • Bolaget omsätter (2020) knappt 6 MSEK.
  • Målet är att före 2025 omsätta 50 MSEK.

Idag fokuserar företaget på den nordiska marknaden, men när serieproduktion tar fart tror Stafshede på en geografisk breddning.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.156