23948sdkhjf

Klimatsmart krympfilm med god prestanda

Filmen, vilken innehåller 50 procent återvunnen LDPE har lika goda krympegenskaper som när den tillverkats med 100 procent jungfrulig råvara

Plaståtervinningsföretaget APK från tyska Merseburg har under året testat prestandan på sin krympfilm Newcycling, i flera olika projekt. Krympfilmen, vilken innehåller 50 procent återvunnen LDPE har lika goda krympegenskaper som när den tillverkats med 100 procent jungfrulig råvara. Endast kompoundet och vissa extruderingsparametrar har behövt justeras jämfört med produktion av den jungfruliga råvaruversionen.

Krympfilm är en krävande förpackningsapplikation, vilken måste ha en specifik seghet, hållkraft och krympprestanda för att den ska kunna garantera det packade innehållets integritet och nödvändiga stabiliteten under lagring och transport.

Vid projekten, då fokus låg på flerskiktskrympfilm, genomfördes tester med 30 till 100 procent återvunnen LDPE-råvara. Krympfilm med 30 till 55 procent recyklat visade enligt företaget “imponerande resultat” och var nästan omöjlig att skilja från den som tillverkades av jungfrulig råvara.  

APK använder sig av en lösningsbaserad återvinningsprocess, Newcycling-tekniken, där man kan separera olika polymerer i flerskikts-plastförpackningar. Tekniken är en avancerad fysisk återvinningsteknik, som baserar sig på ett mekaniskt förbehandlingssteg följt av ett lösningsmedelsbaserat processteg där varje målpolymer separeras och renas från föroreningar, som tillsatser eller organiska rester.

Enligt APK så påverkar den fysiska processen inte polymerens molekylära kedjor. Därför behövs ingen kostnads- eller energiintensiv ompolymerisering.

Artikeln är en del av vårt tema om Klimatsmart.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094