23948sdkhjf

Polymer av träsockret Xylos

Forskare från University of Bath har tagit fram en polymer med det näst vanligaste sockret i naturen, xylos.

Forskarna rapporterar att det med det naturinspirerande materialet går att skapa väldigt flexibla och mångsida polymerer för en rad användningsområden. Teamet kan idag, enkelt producera hundratals gram av materialet och de förutser att produktionen skulle vara snabbt skalbar.

Antoine Buchard, som lett studien, är glad att teamet kunnat producera detta hållbara material från en riklig naturresurs - trä.

-Biohärledda polymerer, de som härrör från förnybara råvaror som växter, är en del av lösningen för att göra plast hållbar, säger Buchard.

Han säger att deras polymer är särskilt mångsidig eftersom dess fysikaliska och kemiska egenskaper lätt kan justeras, för att göra ett kristallint material alternativt ett flexibelt gummi, samt för att införa mycket specifika kemiska funktioner.

-Med vår biohärledda polymer kan vi rikta in oss på en mängd olika applikationer, från förpackning till vård eller energimaterial, på ett mer hållbart sätt, säger Antoine Buchard.

Forskargruppen har lämnat in patent för sin teknik och är nu intresserad av att arbeta med industriella medarbetare för att ytterligare skala upp produktionen och utforska tillämpningar av de nya materialen.

Källa: bioplasticsmagazine.com

Artikeln är en del av vårt tema om Klimatsmart.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.157