23948sdkhjf

Bristen på plastråvara är kännbar

Många samverkande faktorer har lett till att stora delar av världens plastproducenter just nu lider brist på råvara.

Varumärkesägare blöder till följd av komponentbrist och råvara rent generellt. Och risken är stor för att situationen kommer att vara ihållande. Åtminstone en bit in på Q3 2021. 

-Plastkomponenttillverkarna mot fordonsindustrin har producerat enorma volymer sedan juni 2020. Möjligen så har de även producerat extra volymer för att lägga på lager. Detta i kombination med att stora volymer av plastråvara gick till England inför Brexit - för att komma undan högre tullavgifter, har bidragit till den nuvarande enormt stora bristen av plastråvara, säger en svensk plastråvarudistributörer till Plastforum. 

Dessutom så har, precis som rykten gör gällande, de kinesiska plastproducenterna, sedan sommaren 2020, valt att betala betydligt högre priser för polyolefinråvaran, vilket gjort att stora delar av denna kapaciteten hamnat där. 

Adderat till detta så har ett par polypropen-anläggningar flaggat för Force Majeure, så bristen på PP kommer troligtvis att bli än större. 

Den globala plastindustrin har gått extremt bra de senaste sex månaderna, vilket gjort att efterfrågan på plastråvara varit extremt hög. Även den skandinaviska plastindustrin har gått enormt bra. 

-Ja, efterfrågan på plastråvara har varit och är enorm även här i Skandinavien, säger en plastråvarudistributör. 

Den extremt höga efterfrågan har gjort att vissa material, vilka tidigare hade en leveranstid på åtta veckor idag ligger på 24 veckor.  

-I stort sett alla plastråvarudistributörer är nog korta på kapacitet idag. Vi säljer som aldrig förr. Antalet nya företag som kontaktat oss eftersom de inte kan få de leveranser som krävs från sina ordinarie leverantörer är många, säger en distributör. 

-Jag tror alla vi i distributionsbranschen har problem med att säkerställa de volymer som vi kan sälja, säger en annan distributör. 

Stora prisökningar att vänta

Situationen har lett till att stora prisökningar på plastråvara är att vänta under Q2. För vissa plastråvaror handlar det om en prishöjning på mellan 0,3 till 0,6 euro per kilo. För andra plastråvaror, exempelvis ABS, har priset redan ökat med cirka 1 euro per kilo. 

-Hela marknaden är väldigt svårhanterbar för tillfället, säger en plastråvarudistributör. Och situationen är lika tuff för samtliga kontinenter. 

I sammanhanget lyfts ytterligare en faktor fram, vilket också försvårat och fördyrat situationen för plastråvaran. Under fjolåret sköt transportkostnaderna från Asien till Europa i höjden. En av distributörerna pratar om en fyrdubbling sedan årsskiftet.  

Samtliga plastråvarudistributörer tror att vi kommer att behöva leva med de rådande problemen ytterligare sex månader från nu.  

-Just nu handlar det om att försöka förse sina allokerade kunder med plastråvara i första hand, avslutar en av de plastråvarudistributörer som Plastforum pratat med.  

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078