23948sdkhjf

Förpackningar av plast får “digitalt pass”

Projektet gick under hösten 2020 in i fas 2. Den halvindustriella testfasen inleds under våren 2021. Planerad slutdatum för projektet är sommaren 2022. 

I ett projekt under ledning av the European Brands Association, AIM, har Arburg GmbH, som enda tillverkare av formsprutningsmaskiner, tillsammans med 85 andra aktörer tagit fram en teknik där man i framtiden ska kunna förse plastförpackningar med en unik, digital vattenstämpel för homogen sortering och separering.

-Redan i pilotfasen av projektet kunde vi visa den fantastiska potentialen i den digitala vattenstämpeltekniken baserat på ett exempel med IML-burkar tillverkade av monomaterial, säger Bertram Stern, förpacknings- och cirkulär ekonomichef på Arburg 

Det handlar nu om att rulla ut projektet över hela Europa i syfte att använda tekniken för homogen sortering och separering av plastförpackningar i stor skala samt för att underlätta smart och kostnadseffektiv återvinning, uppger Arburg. 

Tekniken, vilken går under benämningen Holy Grail, bygger på digitala vattenstämplar, stora som frimärken, som appliceras direkt på produktens yta eller på dess etikett men som inte syns för slutanvändaren och konsumenten. De individuella brickmönstren skapas genom mikro-topografiska variationer i bärarmaterialet, vilka sammantaget skapar en graf som liknar en mosaik. Det individuella brickmönstret skapar ett ”digitalt pass” där ett fragment räcker för att få fram information om till exempel tillverkarendet bearbetade materialet eller om förpackningen är lämplig för livsmedel eller inte.  

Högupplösta kameror inbyggda i sorteringsutrustning läser in informationen från det digitala passet. Slutanvändare och konsument läser i snabbköpet in produktinformationen via en skanner eller en app på en mobil enhet.  

Arburg har under projektets gång arbetat intensivt för att få erfarenhet av den digitala vattenstämpelstekniken. Utmaningen är nu att hitta sätt att skala upp tekniken. 

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.094