23948sdkhjf

Formteknik Verktyg sålt till MGS

Nordamerikanska MGS gör en spjutspetssatsning i Europa. Företaget har å den 4 januari 2021, förvärvat FT Holding AB med dotterbolag som Formteknik Verktyg i Anderstorp AB, Formteknik Danmark och Formteknik Tyskland. Köpesumman är inte officiell.

MGS, tidigare kund till Formteknik Verktyg i Anderstorp ABtillverkar vertikalt integrerade formverktygslösningar samt formsprutar komplexa plastkomponenter med hög precision. 

Paul Manleyvd och koncernchef för MGS, säger i ett pressmeddelande: 

-Vi är glada att välkomna Formteknik till MGS. Kulturellt har vi en enorm anpassning framför oss - allt som våra organisationer gör kretsar kring att leverera överlägsna lösningar till våra kunder. Med Formteknik kan MGS nu leverera integrerade tillverkningslösningar i Europa med en enda kontaktpunkt, vilket speglar vår modell i Nordamerika.  

FT Holding AB ägdes fram till avyttringen till lika delar av Jan Aronsson, vd och Leif Fänegård, försäljningschef för Formteknik Verktyg Anderstorp ABHenrik Jørgensen, vd för Formteknik i Danmark samt Dirk Paulmann, vd för Formteknik i Tyskland. 

-Vår plan var egentligen att sälja holdingbolaget på sikt, men med anledning av MGS expansionsplaner gällande formsprutning och viljan att utöka sin verktygskapacitet i Europa så togs beslut om att genomföra affären nu. Vi, tidigare ägare och anställda, kommer att arbeta kvar i bolaget ytterligare minst fem till sju år, säger Jan Aronsson till Plastforum. 

Aronsson säger att Formteknik med sina tre verksamheter haft en stark tillväxt (dubblat sin omsättning) sedan bolaget slogs samman med det danska bolaget 2015. Under 2020 hade företaget en tillväxt såväl sett till omsättning som resultat på 20 procent.  

-Vi ser många styrkor med det nya partnerskapet, och kommer att kunna ta ytterligare kapacitetskliv med MSG som ägare, säger Aronsson. 

En av anledningarna till varför MSG intresserat sig för FT Holding är att det nordamerikanska bolaget vill att verksamheten ska växa inom specialiserade nischer i Europa – och framförallt i Tyskland.  

Ambitionen är bland annat att etablera ett forsknings- och utvecklingscenter i Tyskland. Tio MSEK har redan investerats i den tyska verksamheten där bland annat en ny lasersintringsutrustning köpts in. 

Ytterligare tio MSEK har investerats i Anderstorpsenheten. 

-Några av de tillverkningsmetoder som vi använder oss av i Anderstorp är unika. Exempelvis rundslipning. Detta är en av flera nischer som vi nu planerar att bli än starkare på och öka inom, säger Jan Aronsson. 

Förvärvet utökar MGS-teamet till 1 500 anställda med 11 anläggningar globalt. Fas 1 av utvidgningen förväntas vara klar hösten 2021. 

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.11