23948sdkhjf

Sverige ansluter till European Plastic Pact

Tillsammans med 14 andra länder och ett 60-tal företag har Sverige nu skrivit under European Plastic Pact, och därmed åtagit sig att arbeta för en mer hållbar plastanvändning. 

European Plastic Pact är en sammanslutning mellan myndigheter, regeringar och privata företag som gemensamt vill att vi i Europa ska ha en hållbar plastekonomi. Dels genom att minska plastavfallet, men även genom att sammanföra alla aktörer i kedjan. 

De aktörer, myndigheter och regeringar som undertecknat avtalet har åtagit sig att göra följande senast 2025: 

  • Säkerställa att alla plastförpackningar och engångsartiklar som släpps på marknaden är så återanvändningsbara om möjligt, men allra minst återvinningsbara senast 2025. 
  • Arbeta för att användningen av plastförpackningar och engångsplastprodukter görs på ett mer ansvarsfullt sätt, så att mängden plast som tillförs minskar med minst 20 procent till 2025. 
  • Öka sin insamlings-, sorterings- och återvinningskapacitet med minst 25 procentenheter senast 2025 och nå en nivå som speglar efterfrågan av återvunnen plast. 
  • Öka användandet av återvunnen plast i nya produkter och förpackningar senast 2025 så att företag som använder plast i genomsnitt har 30 procent återvunnen plastråvara i sina produkter och förpackningar. 

Det är frivilligt att delta i sammanslutningen, men att skriva under betyder att åtaganden kommer att följas upp. Utvecklingen kommer att övervakas och rapporteras varje år av alla som skrivit under och ett sekretariat kommer att samla in och presentera resultaten. 

Sveriges representant i sammanslutningen är Naturvårdsverketoch sitter bland annat med i styrgruppen.

Källa: Naturvårdsverket

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078