23948sdkhjf

Lyckat försök med besvärligt plastavfall

Neste har slutfört sin första industriella process med kemisk återvinning av plastavfall i Finland.

Neste behandlade framgångsrikt 400 ton flytande plastavfall vid sitt raffinaderi i Finland i höstas, en mängd som motsvarar den årliga mängden plastavfall som genereras av 20 000 genomsnittliga europeiska medborgare .

Det var första gången Neste bearbetade flytande plast i industriell skala. Under körningen uppgraderades förpackningar och blandat plast till högkvalitativ återvunnen råvara för petrokemisk industri, för exempelvis produktion av ny plast.

"Neste´s mål är att årligen bearbeta över 1 miljon ton plastavfall från 2030 och framåt", skriver företaget i ett pressmeddelande.

Företaget strävar efter att öka volymerna av bearbetning av flytande avfall plast gradvis för att fortsätta lära sig och utveckla värdekedjor och bearbetningsteknologier. Nästa bearbetningskörning vid Neste fossiloljeraffinaderi i Porvoo förbereds nu för 2021.

– Även om det återstår mycket arbete är detta ett stort steg för vår bransch mot att förvandla plast som är svår att återvinna från avfall till en värdefull resurs, vilket gör cirkularitet till verklighet, säger Mercedes Alonso, vice vd för affärsområde Renewable Polymerer och kemikalier på Neste.

– Tillsammans med det förnybara råmaterial vi redan tillhandahåller för produktion av högkvalitativa polymerer och kemikalier med minskat koldioxidavtryck kommer dessa nya volymer som produceras genom kemisk återvinning av plastavfall, avsevärt att bidra till att påskynda övergången mot den cirkulära bioekonomin för plast.

Vid anskaffandet av flytande avfallplast för den första processen samarbetade Neste med sin partner Ravago. Tillsammans med Ravago och andra partner i värdekedjan för plast utvecklar Neste kemisk återvinningsteknik och kapacitet för att möjliggöra återvinning av plastavfall som anses olämpliga för mekanisk återvinning och som för närvarande är avsedda för förbränning eller deponier.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078