23948sdkhjf

Exporten pekar uppåt igen

Den tyska plast- och gummimaskinsektorn kommer med all sannolikhet att vara tillbaka på samma nivå som 2019, redan 2023, tror Thorsten Kühmann, vd för den tyska branschorganisationen VDMA. 

Den tyska plast- och gummimaskinindustrin drabbades i likhet med andra sektorer hårt av Coronapandemin i början av året. Men redan i mitten av året planade den nedåtgående trenden ut sett till försäljning och inkommande order. Antalet inkommande order har till och med ökat från september och framåt, rapporterar den tyska plast- och gummimaskinorganisationen inom VDMA. 

VDMA uppger att dess medlemsföretag, från januari till oktober 2020 endast tappat 3 procent inkommande order jämfört med samma period 2019.  

-September- och oktobermånaderna bidrog väsentligt till detta, säger Ulrich Reifenhäuser, ordförande för plast- och gummimaskinorganisationen inom VDMA.  

Enligt Reifenhäuser hade dess medlemsföretag i september 13 procent fler inkommande order jämfört med samma månad föregående år, och i oktober 2020 inkom det dubbelt så många orders som för ett år sedan -Det här betyder att den tyska plast- och gummimaskinindustrin håller på att svänga uppåt igen, tillägger Thorsten Kühmann, vd för VDMA:s branschförening.  

Försäljningsstatistiken inom landet stöds även av utvecklingen i utrikeshandeln. Fram till maj 2020 var den månatliga exporten av plast- och gummimaskiner från Tyskland betydligt lägre än motsvarande månad föregående år. Sedan juni och framåt har marknaden börjat återhämta sig, och sedan september 2020 är exporten högre jämfört med samma månad föregående år. 

Den positiva trenden gör att både VDMA och tyska maskintillverkare börjat se optimistiskt på framtiden igen. Trots den ljusa utvecklingen under årets andra hälft så kommer försäljningen för den tyska plast- och gummimaskinsektorn dock att hamna på mellan 10 och 15 procent lägre i år jämfört med 2019. Enligt de senaste siffrorna är intäkterna från januari till oktober 2020 är de 14 procent lägre än under samma period förra året.

För 2021 förväntar sig dock organisationen att försäljningen kommer att öka med 5 procent och dess prognos för 2022 är lagd till en ökning med 10 procent.  

-Detta innebär att den tyska plast- och gummimaskinsektorn 2023 sannolikt kommer att återgå till sin nivå före krisen 2019, säger Kühmann. 

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.115