23948sdkhjf

Ett annorlunda år

Vem hade vid årets början kunnat ana att 2020 skulle innebära så stora förändringar för såväl näringsliv som för oss som privatpersoner.

Pandemin har med all tydlighet visat hur sårbara vi och våra samhällen är när krisen står för dörren och världen tvingas stänga ner. Den har blottlagt faran med att utlokalisera en allt för stor del av ett lands livsnödvändiga produktion, men den har också visat på länders förmåga att snabbt ställa om - gällande resande, sätt att mötas, och inte minst produktion.

Under våren valde flera företag att ställa om sin produktion för att stötta bland annat sjukvården, när gränser stängdes. Under året har tillika allt fler företag valt att flytta hem viss produktion till Sverige igen. Enligt Sinf´s senaste undersökning upplever 26 procent av de svarande att kunderna flyttar hem produktion. 83 procent av dessa anser att största anledningen är för att säkra leveranser.

Joacim Tåg, vid Institutet för näringslivsforskning, säger att det stämmer att en del av jobben kommit tillbaka. Pandemin har satt fingret på de utmaningar som finns med globala försörjningskedjor. Snabbare beslut och ledtider anpassade till kunderna är en annan anledning till varför företag tar hem sin produktion. Att hållbarhet och miljö hamnat högre upp på företagens dagordning, spelar också in sin roll.

Någon säkerställd statistik som visar på ett tydligt trendbrott finns dock inte, men kanske är vi på väg mot en värld där inte bara kostnaderna styr - där även de mjuka värdena gör ett företag konkurrenskraftigt.

Artikeln är en del av vårt tema om Ledare .

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078