23948sdkhjf

Kompassen visar på optimism

Svensk industriförening, Sinf, underleverantörsbarometer för Q3 2020 tyder på att våra svenska leverantörer börjat återhämta sig och att många ser ett ljus redan i nästa tunnel. 

När Sanna Arnfjorden Wadström, vd för Sinf, presenterar underleverantörsbarometern för årets tredje kvartal är det betydligt färre företag (37 %) som anser att Sverige befinner sig i en lågkonjunktur, jämfört med föregående kvartal (55%)Men även om fler företag ser ljust på den nära framtiden så är det många, hela 58 procent, som uppger sig ha haft det kämpigt och tappat omsättning jämfört med i fjol.  

-Generellt kan sägas att Underleverantörsbarometern för kvartal 3 visar ett underleverantörsverige som går i rätt riktning. Omsättningen och även lönsamheten har vänt till mer positiva siffror under Q3 men det ligger fortfarande under snittet jämfört med tidigare år. Vi ser också stora variationer mellan företagen. Utvecklingen är positiv även om vi bör förvänta oss en ökning under Q3 eftersom siffrorna under Q2 låg på en exceptionellt låg nivå säger Sanna Arnfjorden Wadström. 

Foto: Sinf

Foto: Sanna Arnfjorden Wadström, vd för Svensk Industriförening, Sinf.

Förväntningarna på omsättningen för Q4 är mer positiv. Sett till hela leverantörsgruppen så tror 38 procent på en ökning. Procentsiffran för plastföretagen inom denna grupp landar på 32 procent – en siffra lägre än snittet, men betydligt högre än förväntningarna för Q3 vilken då landade på 22 procent. 

En annan glädjande siffra för plastindustrin är att 39 procent uppger sig ha ökat sin lönsamhet under under Q3, och ligger högre än snittet för den totala underleverantörsgruppen (33%).  

-I undersökningen ser vi även att det finns ett ökat intresse för att ta hem sin produktion till Sverige26 procent av företagen uppger detta jämfört med 17 procent för samma period i fjol. Huvudskälet till att man tar hem sin produktion är att säkra sina leveranser, säger Sanna Arnfjorden Wadström. 

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094