23948sdkhjf

AQ Plast rustat för framtiden

-Den kompetensuppgradering som vår produktionspersonal genomgått de senaste åren gör oss väl rustat för framtiden och de projekt som vi har framför oss, säger Marie Sannes, platschef för AQ Plast AB i Västerås.

AQ Plast AB med fabriksenheter i Anderstorp, Torslanda och Västerås är ett dotterbolag till den svenska koncernen AQ. 

Vi har pratat med Marie Sannes, platschef i Västerås, som berättar om de senaste årens kompetensutveckling av personalen, året som gått samt vad som väntar bakom nästa krön.

I Västerås arbetar AQ Plast med formsprutning av komponenter inom generell industri. Sett till hela företaget är dock fordonsindustrin ett viktigt segment.  

-Västerås som enhet har inte i större utsträckning påverkats av neddragningar till följd av pandemin. Enheterna i Torslanda och Anderstorp har varit mer påverkade, och i Torslanda har vi använt oss av korttidspermittering, säger Marie Sannes.

Till följd av företagets kunddiversifiering så har AQ Plast, som helhet, därför klarat sig ganska bra under årets tuffa månader.

-2020 har egentligen varit som ett ganska vanligt år. Vi har inte toppat men har inte heller haft någon anmärkningsbar nedgång, säger hon och tillägger att produktionen vid alla enheter sedan flera månader är i full gång.

Foto: Marie Sannes, platschef vid AQ Plast i Västerås. Foto: AQ Group.

Hösten 2019 utökade AQ Plast sitt samarbete med ABB Electrification (tidigare ABB Control Products). Avtalet innebär att AQ Plast tagit över all formsprutning av kundens plastdetaljer. Under våren flyttade ABB Electrifications formsprutningsmaskiner till Västeråsenheten. Därutöver investerar enheten i Västerås i tre nya formsprutningsmaskiner (28, 50 respektive 80 ton), vilka ska ersätta tre gamla.

-Avtalet med ABB är självklart en betydande affär för oss, men även viktig för plastindustrin i Västerås och Sverige då produktionen fortsatt stannar här och inte lämnar landet, säger hon.

Projektet tillsammans med ABB handlar om ungefär 300 artiklar, vilka AQ Plast i Västerås redan har börjat producera. Men AQ Plast i Västerås inväntar även ett annat stort projekt, vilket Sannes tror kommer att ta fart i närtid. Kunden i fråga, planerar här att flytta sin produktion till Sverige, vilken idag är förlagd i annat Sydeuropeiska land.

-Båda projekten innebär spännande och intressanta utmaningar. Om även det senare projektet går i lås kommer vi att ha fullt upp, säger Marie Sannes.

Hon lyfter fram den kompetensuppgradering som företaget genomfört med sin produktionspersonal de senaste åren och säger att denna satsning gjort att företaget idag känner sig väl rustat för framtiden och de projekt som är på väg in.

-Vi har tagit del av Polymercentrums olika utbildningar för plastindustrin de tre senaste åren och deltar även i den utbildningsrunda av Ställarskolan som tog fart nu i september. Delar av vår personal har även genomgått Teknikerutbildningen. Det har varit väldigt lyckosamt och ett bra sätt för oss att hitta kompetent personal. Vi har fått in flera duktiga medarbetare, vilka vi sedan kunnat anställa.

-Precis som i andra branscher så befinner sig plastbranschen i ett generationsskifte, vilket gör det än viktigare att vidareutbilda sin befintliga och rekrytera ny kompetent personal som kan sin yrkesroll. Vi har lyckats bra med detta och kommer att fortsätta i samma anda, säger Marie Sannes.

 

AQ Plast i korthet

Antal anställda: 120 personer (varav 53 i Västerås)

Omsättning 2019: 330 MSEK.

Vinstmarginal: 5,5 %

“Vi siktar på att nå samma omsättning och resultat i år som 2019. Omsättningen har visserligen minskat under våren, men det finns stor möjlighet att ta igen detta tapp innan vi stänger bokslutet för i år”. 

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078