23948sdkhjf

Cykelhjälmar on-demand

Brittiska Hexr har som första aktör i världen börjat producera 3d-printade cykelhjälmar, vilka utformas individuellt utefter varje enskild cyklist, och som tillika uppges vara betydligt säkrare.

Genom en app kan kunder från hela världen skanna sitt huvud och redan hemifrån påbörja processen att skapa en skräddarsydd hjälm. I nästa steg printas hjälmen med EOS teknologi i ett växtbaserat polyamid-material från Arkema. Processen avslutas med att hjälmens komponenter, inklusive den inre strukturen, yttre skalet och hakremmen, sätts ihop för att passa cyklistens huvud. Man kan också välja att addera en individuell touch som gravyr eller en annan skalfärg än svart.

-Tillsammans med ett snabbväxande nätverk av partners som Siemens och Arkema möjliggör vi en digitaliserad och distribuerad tillverkningsprocess med högkvalitativa delar som kan printas var som helst, on-demand och anpassat efter våra kunders krav. Vi ser nu flera liknande exempel dyka upp inom andra industrier, säger Markus Glasser, vise vd för EOS i Europa, Mellanöstern och Afrika.

-Den här teknologin är en säker och väldigt effektiv lösning som inte kräver någon förfinansiering av produkterna eller överproduktion, säger James Cook, vd för Hexr.

Den polyamid som används vid tillverkningen är en högpresterande polyamid 11 innehållande förnybar ricinolja. Med Siemens lösning skapades det inför produktionen en digital tvilling av en industrialiserad AM-fabrik vilken hjälpte till att optimera designen och effektivisera produktionsprocessen redan innan produktionen startade.

Kommentera en artikel (1)
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.078