23948sdkhjf

Göteborg först ut med fossilfri förskola

Göteborgs kommun bygger landets första fossilfria förskola, vilken ska stå klar för lek och lärande 2021.

Förskolans rörsystem är tillverkat av biobaserat och återvinningsbart PVC, vilket uppges ge en koldioxidbesparing på 90 procent jämfört med traditionella rörmaterial. 

Göteborg har som mål att vara en klimatneutral stad till 2050. Som modell för hur byggnader ska kunna bli klimatneutrala har man därför i första skedet beslutat att bygga en fossilfri förskola.  

Beträffande rörsystemetvilket är centralt för alla konstruktioner, har man valt biobaserade PVC-rör. Rören har utvecklats av rörtillverkaren Pipelife i samarbete med Europas största PVC-tillverkare Inovyn, som under flera år har arbetat med att ersätta fossila råvaror med förnybara resurser. I den nya produkten Biovyn, ersätter avfall från träindustrin olja. Materialet är certifierat av The Roundtable of Sustainable Materials. 

Ett avloppsrör av PVC har en förväntad hållbarhet på minst 100 år och kan enligt visade experiment återvinnas minst tio gånger (red anm. Detta gäller oavsett om det är fossilt eller biobaserat). Ur livscykelsynpunkt har de lätta PVC-rören också en klar fördel jämfört med traditionella material som metall och betong. 

PVC-industrin i Europa har investerat stort i insamling och återvinning under de senaste två decennierna. I Europa har sedan år 2000, har mer än 5 miljoner ton PVC samlats in och återvunnits genom den europeiska PVC-branschens frivilliga åtagande för en hållbar utveckling, VinylPlus. 

Källa: PVC Informationsrådet

Artikeln är en del av vårt tema om Klimatsmart.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094