23948sdkhjf

Glöm som vanligt igen

Sedan mars/april har kontor världen över stått tomma, och våra hem har även blivit vår arbetsplats 

Att de flesta av oss längtar efter att allt ska bli som vanligt igen är förståeligt, men sannolikheten att så blir fallet är nog mikroskopisk. 

Trots allt negativt som hänt och händer i spåret av Covid-19 så har pandemin lett till många nyttiga och viktiga lärdomar, vilka med stor sannolikhet kommer att förändra inställningen till distansarbete, digitala möten och resor i arbetet 

Virtuella konferenser blir ett vanligare inslag även efter krisen. Korta tjänsteresor inom landet kommer bli färre, och möjligheten att arbeta från hemmakontor kommer att öka. 

Kontor på arbetsplatsen kommer självklart finnas kvar, men även dessa kommer till viss del att förändras. I en artikel i World Economic Forum, tidigare i vår, förutspår författaren hur det moderna kontoret kan komma att se ut i framtiden.  

Trenden de senaste årtionden har varit att vi ska sitta i kontorslandskap, med endast ett mindre mellanrum bland anställda. Covid-19 kommer att ändra på detta tror författarenI framtiden kommer våra kontorslandskap istället bli sociala distanseringskontor där vi sitter betydligt längre från varandra än idag. Ny teknik som gör det möjligt att slippa röra vid dörrar kommer att införas. Och hissar och kaffemaskiner kommer med tiden att kunna styras via våra mobiltelefoner. Men den trend som med störst sannolikhet kommer att få genomslag är kontorens förändrade planlösning och minskade totalyta 

I takt med att allt fler medges arbeta från hemmet, kommer framtidens kontor endast att användas för viktiga fysiska möten och ha en planlösning som är uppbyggt för flexibelt arbete där medarbete maximalt befinner sig en till två dagar i veckan. 

Social kontakt och fysisk interaktion är viktigt – men precis som vanligt kommer det aldrig att bli. 

Artikeln är en del av vårt tema om Ledare .

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078