23948sdkhjf

Industrierbjudande för utvecklad konkurrenskraft

Ett pilotprojekt som dragit igång till följd av att många personer inom industrin permitterats i coronapandemins spår.

Myndigheter, arbetsgivarorganisationer, fackförbund och näringslivet går samman och erbjuder en subventionerad lärportal där industrin får möjlighet att satsa på kompetensutveckling och utveckla sin konkurrenskraft.

- Många personer är permitterade eller i omställning och nu finns ett utmärkt tillfälle att gå starkare ur krisen. Klimatomställning och digitalisering av näringslivet kommer skyndas på i krisens spår och kompetensutveckling kommer vara avgörande för att utveckla vår konkurrenskraft, fylla på med kompetens och ta nya jobb som växer fram, säger näringsminister Ibrahim Baylan.

Lärportalen erbjuder industriföretag kostnadsfria utbildningar inom ramen för projektet.

Portalen tillhandahåller kvalitetssäkrade utbildningar som möter arbetsmarknadens kompetensbehov. Utbildningarna på lärportalen bygger på identifierade kompetensbehov inom områden som 3D-printing, 5G-uppkoppling i produktion, människa-robot-samverkan och datavetenskap. Bakom utbildningarna står bland andra Produktion2030, Yrkeshögskolan samt svenska och utländska universitet. På sikt är tanken att bredda utbudet ytterligare.

- Den här satsningen är en viktig pusselbit i vår strävan att fler medlemmar ska få tillgång till kompetensutveckling. Att använda krisen som en möjlighet att vässa kompetensen hos de som är permitterade är bra politik tycker vi. På så sätt stärker vi både svensk industri och de anställda, säger Marie Nilsson, förbundsordförande IF Metall.

Den gemensamma plattformen underlättar för företag att hitta utbildningar från många olika leverantörer på ett och samma ställe. Företagen kan också få hjälp att anpassa kompetensutvecklingen efter företagets och deras anställdas behov.

- Det som är bra är att utbildningarna är flexibla och kan anpassas. Företagens anställda kan välja att läsa enstaka moduler eller hela utbildningar. Allt efter tid och behov. Det är ett sätt att snabbt komma igång med kompetensutvecklingen och vår förhoppning är att kunna erbjuda detta till fler branscher framöver, säger Gunilla Nordlöf, generaldirektör på Tillväxtverket.

Bakom satsningen på lärportalen står myndigheterna Vinnova, Tillväxtverket och Myndigheten för yrkeshögskolan, arbetsgivarorganisationerna Teknikföretagen och Industriarbetsgivarna,  fackförbunden IF Metall, Sveriges ingenjörer och Unionen och Combient.

Lärportalen är utvecklad av Collegial, som ingår i Combient Group.

Projektet finansieras av Europeiska Socialfonden med 22 miljoner fram till 2021.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.11