23948sdkhjf

Konjunkturbarometern: Låg men inte krisnivå

Teknikföretagens konjunkturbarometer för tredje kvartalet omfattar bedömningar från 520 företag. Den visar att det är lång väg kvar innan företagen når upp till ett normalt affärsläge och att produktionen ökar i årstakt. 

Helt eller delvis nedstängda ekonomier började åter öppna upp efter årets andra kvartal. Teknikföretagens undersökning visar att produktionsnivån ökar mellan andra och tredje kvartalet i år. Jämfört med tredje kvartalet i fjol kommer dock produktionsnivån fortsätta att vara oroväckande låg.

– Trots ökad orderingång för teknikindustri sammantaget ligger orderstockens storlek på fortsatt låg nivå. Positivt är att utfallet för orderstocken på index 85,6 tredje kvartalet ändå lämnat krisnivån 80,5 förgående kvartal, säger Mats Kinnwall, chefekonom på Teknikföretagen.

Ett tidigare omfattande fall i orderingång för transportmedels- och metallvaruindustrin har förbytts till en måttlig ökning. 

– Efter en nära kollaps under andra kvartalet för maskinindustrin och dess leverantörer ökar nu orderingången om än i begränsad omfattning. Samtidigt minskar index för storleken på orderstocken för maskinindustrin oroväckande från 85,5 andra kvartalet till 82,7. Det signalerar mycket nära krisnivå. Rapporteringen av orderstockar är en återspegling av en mycket låg global efterfrågan på maskinutrustning för närvarande, säger Bengt Lindqvist, ekonom på Teknikföretagen.

Försäljningen uppgår sammanlagt till 823 miljarder kronor varav 81 procent säljs på exportmarknader. 

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078