23948sdkhjf

Sinf önskar replik från Näringsministern

I ett öppet brev till regeringen och Näringsminister Ibrahim Baylanönskar Svensk Industriförening, Sinf, få svar på varför skyddsmaterial till vården idag till stora delar importerastrots att svensk tillverkningsindustri stod på tårna och visade att den kunde leverera skyddsutrustning när Covid-19 slog till. 

Enligt Sinf vd Sanna Arnfjorden Wadström har 572 000 medarbetare korttidspermitterats under coronakrisenvarav 170 000 inom tillverkningssektorn. 

Sinf ställer sig därför frågande till varför regeringen och Näringsministern som den 8 april i år, höll en pressträff om vikten av inhemsk produktion av personlig skyddsutrustning i coronakrisen, idag accepterar att offentliga aktörer väljer att importera skyddsmaterial istället för att fortsatt köpa från de svenska företag som tidigt ställde om sin produktion och anmälde att de snabbt kunde börja producera dessa produkter. 

När coronapandemin tog fart tog svenska företag sitt ansvar och den offentliga vårdsektorn välkomnade samarbetet. Men orderläggningen tvärdog plötsligt när beställningarna centralt började gå till andra länder som till exempel Kina.  

-Det är ohållbart att svenska offentliga aktörer väljer att beställa material från andra sidan jorden, när vi har produkter i Sverige som lämnas oanvända, menar Arnfjorden Wadström. 

Färska siffror från Tillväxtverket visar att ansökningarna för korttidspermitteringar dessvärre ökar igen. Sinf underleverantörsbarometer vilken kvartalsvis tar pulsen på underleverantörerna i Sverige vittnar om att en fjärdedel av företagets omsättning minskat med mer än 20 procent under andra kvartalet. Undersökningen visar också att 47 procent av de tillfrågade företagen, under perioden, planerat eller genomfört korttidspermitteringar.

Sinf ser det som helt nödvändigt att landsting och storföretag lägger om sin inköpsstrategi till inhemska företag och ger dessa ett fortsatt förtroende att leverera och producera skyddsutrustning i krisen. 

Sinf avslutar sitt öppna brev till regeringen med att skriva: 

-Vi vill att offentlig sektor ses som en attraktiv och seriös aktör som tror på svenskt näringsliv. Vi vill också att storföretagen tar ansvar och involverar små och medelstora företag i inköpsprocesserna. Vi tror att även ni vill det. Vi bjuder därför in er till samtal. 

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.141