23948sdkhjf

Bättre för miljön med pant

-Vi är besvikna på att utredningen särbehandlar plasterna samt inte gynnar återvunnen eller biobaserad plast, säger Lena Lundberg som ansvarar för plastråvarufrågor på Ikem.  

Den föreslagna skatten lever därför inte upp till syftet som skulle vara att stödja en övergång till en mer resurseffektiv och biobaserad cirkulär ekonomi. 

Utredningen om skatt på engångsartiklar har nu överlämnat sitt betänkande till regeringen. De föreslår att det införs en skatt på engångsartiklar i form av muggar och livsmedelsbehållare. Skatt ska betalas med 5 kronor per mugg och med 7 kronor per livsmedelsbehållare, men avdrag får göras för muggar och livsmedelsbehållare med ett lågt plastinnehåll. 

-Vi håller med om att muggar och livsmedelsbehållare för flergångsbruk, som ofta är i plast, kan vara ett möjligt alternativ i vissa fall. Det finns dock många företag i besöksnäringen för vilka engångsalternativ är det enda möjliga då vatten och diskmöjligheter saknas. 

Eftersom det huvudsakliga miljöproblemet är nedskräpningen borde fokus ligga på åtgärder som gör att människor slutar skräpa ned. En skatt straffar tvärtom alla konsumenter. Dessutom får producenterna av de aktuella varorna ett utökat producentansvar då engångsplastdirektivet införs. Det innebär att producenterna bland annat ska täcka kostnaderna för insamling och uppstädning samt medvetandehöjande åtgärder så konsumenterna uppmuntras till ett ansvarsfullt konsumentbeteende. 

-Ett mer ändamålsenligt ekonomiskt styrmedel för att minska nedskräpning vore att införa en pant på de engångsartiklar som utredningen föreslår en skatt på. Det skulle leda till att förpackningarna hamnar i rätt återvinningskanaler. 

Källa: Ikem

Artikeln är en del av vårt tema om Debatt.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Företagens egna nyheter
Se alla medlemsnyheter
Mest läst
Senaste nytt
Se senaste nytt
Utvalda artiklar
Utvalda nyheter från förstasidan
Protec breddar med ny huvudman
Specialutformad blandare
Piovan tar över tillgångar från kursad konkurrent
Thulins konkurs: Nu auktioneras konkursboet ut
Nolato Polymer får ny vd
Katastrofbostäder av 100 % plastrecyklat
Andra Nordiska Medier
Process Nordic
Recycling
Packnet

Sänd till en kollega

0.109