23948sdkhjf

Momentive stänger ner sin silikonråvarufabrik

Som en del av en stor företagsöversyn planerar silikonproducenten Momentive Performance Materials att stänga sin baskemikaliefabrik i Waterford, New York. 

Om så blir fallet, blir Dow ensam amerikansk tillverkare av de nyckelråvaror som behövs för att producera silikonvätskor, tätningsmedel och elaster.   

Momentive säger att nedläggningen kommer att genomföras under två år. Samtidigt säger Momentive att de kommer att spendera 15 miljoner dollar för att utöka produktionen av silikoner för elektronik i Waterford. Företaget kommer dessutom att sälja sin verksamhet av konsumenttätningsmedel till Henkel. Den verksamheten omsätter cirka 120 miljoner dollar, ungefär 5 procent av Momentives totala försäljning. 

Anläggningen i Waterford öppnades av General Electric 1947. GE sålde sedan vidare silikonverksamheten 2007 till Investmentbolaget Apollo Management, som döpte om bolaget till Momentive. Efter en konkurs 2014 och ett aktieerbjudande 2017 köptes då Momentive upp av ett sydkoreanskt konsortium. 

I decennier dominerade GE och Dows samriskbolag Dow Corning silikonmarknaden i USA och världen över, delvis genom styrkan i deras bakintegration i basråvaror. Ken Bruhnke, vd för Dow Corning under flera år, men numera chef för Silpreme Consulting, säger till tidningen Chemical & Engineering News, att GE stod för cirka 20 procent av den globala silikonråvarukapaciteten år 2000 (sju år innan Apollo tog över verksamheten). 

Idag, efter tidigare nedläggningar av anläggningar i Tyskland och Thailand, har Momentive bara procent av den globala kapaciteten. 

Enligt Bruhnke hade Kina år 2000 i princip ingen produktion av silikoner. Idag har landet 45 procent av världens kapacitet.  

-Det har varit en enorm uppgång för Kina som leverantör, medan Momentive har gått ner, ner, ner, säger Bruhnke. 

Enligt Ken Bruhnke importerar USA idag cirka 15 procent av sina silikonråvarukrav, en siffra som kommer att öka efter nedläggningen av Waterford. Med tanke på att den amerikanska marknaden för silikon fortsätter att växa ser Bruhnke en möjlighet för ett annat företag att bygga en gräsrotsanläggning för silikonråvaror, ett projekt som kan kosta upp till 1 miljard dollar. Dow sa 2018 att det studerade byggandet av en sådan anläggning någonstans i världen. 

Momentive Performance Materials Inc. är idag ett indirekt helägt dotterbolag till MOM Holding Company, som äger närmare 70 företag i världen. 

Källa: Chemical & Engineering News 

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.111