23948sdkhjf

Aramco slutför sitt Sabicförvärv

Prislappen uppges vara 69,1 miljarder US-dollar (cirka 653 miljarder SEK). 

Det statliga företaget Saudi Aramco genomfört sitt aktieförvärv av en 70 procentig andel av Saudi Basic Industries Corporation (Sabic) från Saudiarabiens förmögenhetsfond Public Investment Fund (PIF)

Som ny majoritetsägare i Sabic har Aramco möjligheten att välja majoriteten av Sabics styrelseledamöter. Aramco uppger att förvärvet är förenligt med det statliga bolagets långsiktiga nedströmsstrategi för att öka sin integrerade raffinering och petrokemiska kapacitet och skapa värde från integration över kolvätekedjan. 

Köparen uppger vidare att aktieförvärvet förbättrar bolagets kemikaliestrategi genom att Aramco nu blir en av de till en största globala petrokemiska aktörerna. 

Sabic förväntar sig att dra nytta av Aramcos nedströms kemikalieproduktion av råvaror och förmågan att investera i och genomföra stora tillväxtprojekt i mycket stor skala. 

-Detta är en viktig milstolpe för tre av Saudiarabiens viktigaste enheter. Det tillhandahåller kapital för PIFs långsiktiga investeringsstrategi eftersom den driver den ekonomiska omvandlingen och tillväxten i Saudiarabien, vilket gynnar folket i vårt land ytterligare; det stöder Aramcos fortsatta tillväxt och nedströmsstrategi och förbättrar dess internationella fotavtryck; och det ger Sabic en ny strategisk energinäringsinriktad aktieägare förmågan att stödja tillväxtprojekt, säger Yasir Othman Al-Rumayyan, guvernör i PIF, i ett pressmeddelande. 

Källa: Aramco

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.11