23948sdkhjf

Årets vinnare av Best of Industry Award

Uppsalaföretaget VBN Components, som arbetar med 3d-printing i metall, har tagit emot det tyska priset Best of Industry Award i kategorin additiv tillverkning. Detta för sin legering Vibenite 480.

Vibenite 480 är en hårdmetall tillverkad med nya former och funktioner utan sintring eller bearbetning och legeringen ska ha ett minimalt materialavfall.

– Tyskland är en mycket viktig marknad för oss och vi är mycket glada över att få utmärkelsen i denna tävling. Företagets vision är att förnya materialindustrin i världen genom att utveckla material som erbjuder unikhet och förbättrad industriell prestanda, och Best of Industry Award är ett stort erkännande för vår prestation, säger Ulrik Beste, teknisk chef för VBN Components.

Tidningen och arrangören MM Maschinenmarkt sände prisutdelningen online från Würzburg.

Vibenite 480-legeringen ska vara både mycket värmebärande, slitstark och korrosionsbeständig, och det faktum att det produceras genom 3d-printing möjliggör komplexa former för industriella verktyg och komponenter.

Legeringen är baserat på metallpulver producerat genom storskalig industriell gasatomisering vilket ska minimera både kostnads- och miljöpåverkan. Det nya materialet kombinerar segheten i pulvermetallurgi höghastighetsstål med värmebeständigheten hos hårdmetaller. Därför kallas den nya gruppen hybridkarbider.

Inom 3d-printing finns det en önskan att legeringar ska ha högt karbidinnehåll, och VBN Components Vibenite 480 har en karbidhalt av ~ 65 procent, men ska fortfarande vara tuffare än vanliga hårdmetaller vilket gör den lämplig för mer komplexa detaljer. Typiska tillämpningar är skärverktyg för fräsning, borrning och skärning av kugghjul, som kräver god slitstyrka vid höga temperaturer i kombination med god seghet.

Ulrik Beste, Teknisk chef och Isabelle Bodén, chef för kundrelationer på VBN Components. Foto: WBN Components

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.085