23948sdkhjf

Halvledande hybridkristall

Ett halvledande material, syntetiserat av forskare vid Rensselaer Polytechnic Institute i New York, kan möjliggöra nya sätt att manipulera elektroniskt material på distans med ljus.

Jian Shi, professor i materialvetenskap och teknik vid institutet, härleder materialets unika förmågor från samexistensen av både makroskopisk elektrisk fältomkopplingsbar polaritet samt kiralitet. Denna kombination av materialegenskaper i halvledare har tidigare inte gått att uppvisa.

Det nya materialets pyroelektricitet kombinerat med chiralitet uppvisar en oöverträffad materialstämbarhet när de utsätts för olika typer av ljuskällor. Detta innebär att materialet kan manipuleras för att uppnå specifika elektriska och magnetiska egenskaper, vilket kan vara särskilt fördelaktigt i halvledarapplikationer.

Den organiska-oorganiska hybridkristallen är gjord av kol, jod och bly och syntetiseras via en våtkemimetod.

-För närvarande syntetiseras materialen i en laboratoriebägare, men de skulle lätt kunna skalas upp, säger Shi och konstaterar att uppskalning skulle innebära en fantastisk kontroll av parametrar som kärnbildning och tillväxthastighet. De mest lovande elektronikapplikationerna för detta material är sensorer, omkopplare och minnen, säger Jian Shi.

Källa: Chemical Engineering

Artikeln är en del av vårt tema om Tekniknytt.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.078