23948sdkhjf

3d-printad sensor av gummigrafen

Forskare vid University of Waterloo i Kanada har använt sig av 3d-utskrift och nanoteknologi för att skapa en hållbar, flexibel sensor för bärbara enheter med vilken det går att övervaka allt från vitala tecken till atletisk prestanda.

Tekniken kombinerar silikongummi med ultratunna lager av grafen i ett material som är idealiskt för att skapa armband eller inläggssulor i löparskor.

När gummimaterialet böjs, skapas elektriska signaler av den ledande grafenen, vilken ligger inbäddad i dess formgivna bikakestruktur.

Silikon ger den flexibilitet och hållbarhet som krävs för bioövervakningsapplikationer, och den tillagda, inbäddade grafenen gör den till en effektiv sensor.

Tillverkning av en silikongummikonstruktion med den här typen av komplexa interna funktioner är endast möjligt med modern additiv tillverkningsutrustning. Materialet är extremt flexibelt, hållbart och konduktivt.

I kombination med en additiv tillverkningsprocess är det möjligt att tillverka kundanpassade enheter som passa exakt på användarnas kroppsform, samtidigt som komforten blir bättre jämfört med befintliga bärbara enheter.

Artikeln är en del av vårt tema om Tekniknytt.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.109