23948sdkhjf

Kompositindustrin känner tilltro till framtiden

En strategisk utvärderingsrapport från Stratview Research visar att kompositlaminatindustrin, efter ett antal kärva år, sätter stort hopp till framtiden. 2025 uppskattas den omsätta 1 miljard dollar (drygt 10 miljarder SEK).

I undersökningen har marknadsundersökningsföretaget pratat med företag som arbetar med såväl härdplast- som termoplastiska matriser, förstärkta typer och kolfiberkompositer - mot slutanvändare inom: bygg & anläggning, fritidsfordon och transport. Företagen i undersökningen finns såväl i Nordamerika som Europa, Asien-Stilla havet och resten av världen 

Marknaden för kompositlaminat har minskat under de senaste fem åren (2014-2019). Främst beror detta på USA:s minskade export av fritidsfordon som effekt av handelskriget mellan USA och Kina (USA Sino Trade war) mellan 2018 och 2019 och den industriella lågkonjunkturen mellan 2014 och 2015, skriver Stratview Research. 

Marknaden hade hoppats på en återhämtning under år 2020, men den pågående pandemin har fördjupat de befintliga utmaningarna, som att exempelvis försäljningen av husvagnar och husbilar fortsatt att minska, särskilt i Nordamerika. En enorm nedgång i byggverksamheten på grund av nedstängningen i flera länder har ytterligare förvärrat marknadsförhållandena.  

Internationella valutafonden (IMF) uppskattar även en ackumulerad förlust på nio biljoner US-dollar i den globala ekonomin för år 2020 och 2021, en viktig indikator som signalerar hur stor inverkan detta kommer att ha för tillväxten för industrier inklusive bygg- och anläggnings- och fritidsfordon. 

Det är svårt att ange när påverkan av pandemin kommer att klinga av, men det spås att efterfrågan på kompositlaminat kommer att stabiliseras under 2021. Vidare förväntas marknaden att gradvis återhämta sig under 2022 och framåt, efter en liknande trendkurva som noterades under den förra lågkonjunkturen - även om man tror att återhämtningen denna gång kommer att bli mer långdragenDock uppskattar man att marknaden för kompositlaminat kommer att överstiga försäljningssiffrorna för 2019 och landa på cirka 1,0 miljarder USD i försäljning 2025. 

Baserat på slutanvändarindustrin förväntas byggnad och konstruktion förbli det största såväl som det snabbast växande segmentet under prognosperioden. Baserat på matristypen förväntas härdplastkompositer förbli det större segmentet, medan termoplastkompositer troligen kommer att återhämta sig i en snabbare takt från 2021 och framåt. Polyesterkompositer innehade majoritetsandelen under 2019 på grund av dess låga kostnader och tillräckliga prestanda som krävs i stora slutanvändningsindustrier, inklusive byggnad & byggande och fritidsfordon. 

Sett till region förväntas Nordamerika förbli den största marknaden under prognosperioden. Dock kommer effekterna av Covid-19 i Nordamerika att bli mer långvarig än i andra regioner, men till följd av den starka leveranskedjan i USA så kommer regionen på lång sikt att ta tillbaka sin position. Asien-Stillahavsområdet, en relativt liten marknad, beräknas uppleva en utmärkt tillväxt efter 2021. Byggnad och konstruktion förväntas driva efterfrågan på kompositlaminat i regionen. Kina, Japan, Australien och Indien beräknas vara tillväxtmotorerna för regionens marknad. 

Källa: Stratview Research

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.078