23948sdkhjf

Tillverkningsindustrin hårt drabbad i andra vågen av pandemin

I en rapport flaggar Sydsvenska Handelskammaren för att effekterna av coronapandemin kan komma att påverka tillverkningsindustrin hårt. Dessutom kan tillverkningsindustrin drabbas av mer långsiktigt negativa konsekvenser.

Flera län redovisar redan en dominans av tillverkningsrelaterade jobb i varselstatistiken från Arbetsförmedlingen, och dessutom riskerar effekterna på tillverkningsindustrin att komma med en viss fördröjning.

– Alla som haft lyxen att beställa en ny bil vet att det tar flera månader att få den. Det finns en eftersläpning. Så är det med många produkter och därför behöver politiken vara uppmärksam på detta redan nu, sägerAnders Borgehed, Regionchef Policy Sydost på Sydsvenska Handelskammaren.

Handelskammaren beskriver också i rapporten att arbetstillfällen inom tillverkningsindustrin som försvinner har mycket svårt att återskapas, och får därmed större spridningseffekter i ekonomin än andra branscher.

– Vi behöver möta detta redan nu och vi ser fyra viktiga områden. Omedelbart bör vi skräddarsy utbildningsinsatser till industrin och säkra tillgången till regionalt flyg så att vi kommer ut i världen. Dessutom behöver vi snabbt rulla ut bredband och 5G. Slutligen så bör vi bygga ihop regionernas arbetsmarknader genom satsningar på infrastrukturen, avslutar Anders.

Hela rapporten går att läsa här.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.078