23948sdkhjf

Ökar kapaciteten av OPP för tillväxt mot elfordon

Japanska Toray Industries ökar produktionskapaciteten för sin orienterade polypropenfilm (OPP) Torayfan, för bilkondensatorer med 60 procent vid sin fabrik i japanska Tsuchiura, år 2022.

Målet är att växa inom den växande marknad för elfordon (EV). 

Orienterad polypropenfilm är en lättare plastfilm jämfört med exempelvis biaxiellt orienterad PET (BOPET). Den japanska materialtillverkaren säger att deras OPP-film är ett segt material med goda mekaniska och elektriska egenskaper. Dess användningsområde sträcker sig från industriella tillämpningar som filmkondensorer till förpackningar.  

Filmkondensatorer används vanligtvis i elektriska kretsar för konsumentelektronik, IT-utrustning och växelriktarkretsar för kraftstyrenheter i elfordonsmotorer. Detta är ett primärt applikationsområde för Toray´s OPP-film. 

Eftersom filmkondensatorer är relativt stora komponenter i styrenheter för elfordon (PCU) eftersöker biltillverkare tunnare kondensatorfilmer för att kunna leverera styrenheter som dels är lättare men samtidigt tunnare, för en ökad designflexibilitet. 

Ett problem om filmen blir för tunn är dock att det finns en risk för att spänningsmotståndet reduceras. Så sägs inte vara fallet med Torayfan, menar Toray, som redan idag säger sig dominera marknaden för fordons kondensatorfilm på grund av dess unika teknologi för att bibehålla tunnhet och spänningsmotstånd. 

Den geografiska tillväxten för den här typen av film finns enligt Toray i Europa och Kina, där striktare miljölagstiftning kommer att införas.  

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.078