23948sdkhjf

Svart plast? Inget problem!

Intresset för återvunnen plast ökar. Superfos, en verksamhet inom Berry Global, erbjuder nu en ny typ av svart plastförpackning som kan detekteras och därmed återvinnas.

Svart är en eftertraktad färg till plastförpackningar, men den traditionella versionen kan i de flesta fall inte detekteras vid de sorteringsanläggningar som hanterar plastavfall. För att öka materialåtervinningen av plastförpackningar erbjuder Superfos därför hållbar svart färg till både livsmedels- och icke-livsmedelsförpackningar.

Den nya lösningen är baserad på en svart masterbatch som inte innehåller kimrök. En svart förpackningslösning utan kimröl har fördelen att den kan detekteras av de skannrar som används i avfallssorteringen, och därmed upptäckas, sorteras bort och återvinnas.

Livsmedelsproducenter och producenter av icke-livsmedel har nu möjlighet att välja mer hållbara alternativ genom att bidra till en mer cirkulär ekonomi när de väljer plastförpackning. Den nya färgen utan kimröl är utvecklad för ogenomskinliga förpackningslösningar som framställs av antingen polyeten eller polypropen.

– Superfos använder en svart masterbatch som är fri från kimrök och innehåller särskilda pigment som gör det enklare att detektera och sortera plast med hjälp av en NIR-anläggning (Near Infrared). Det är perfekt för att öka återvinningen av svart plast, och därmed bidra till att reducera mängden plast som inte kan återvinnas i avfallsströmmen, säger Flemming Madsen, fabrikschef på Superfos i Wetteren, Belgien.

Artikeln är en del av vårt tema om Klimatsmart.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.078