23948sdkhjf

Positiv utveckling för fordonsindustrin och dess underleverantörer

I den senaste enkäten från Fordonskomponentgruppen FKG går det att se en positiv utveckling för fordonsindustrins återhämtning. Siffrorna visar bland annat att antalet företag som står helt stilla har minskat.

På den producerande sidan har bolagen som delvis producerar ökat från 83,6 procent vecka 20, till 87,8 procent i vecka 22. De som producerar fullt har ökat från 9,5 procent till 11 procent. Dessutom har antalet företag som står helt stilla minskat.

Även på konsultsidan har bolagen förbättrat sin beläggning. 22 procent har fullbeläggning under vecka 22, mot vecka 20 då samma siffra låg på 17,7 procent. Det skriver FKG på sin hemsida.

– Det är härligt att se att utvecklingen, om än väldigt långsamt, i alla fall går åt rätt håll. Det visar på att vi pushar för rätt saker och förhoppningsvis ger det också lite hopp till dem som fortfarande har svårt att se en vändning, säger Fredrik Sidahl, vd på FKG.

När det kommer till permitteringar går det även här att se en positiv utveckling. Enketen visar nämligen på en svag minskning av behovet att permittera. Under vecka 20 blev enkätsvaret att 83 procent kommer behöva permittera framöver, medan motsvarande siffra vecka 22 landade på 75,7 procent.

Trots att enkäten till största del visar på en positiv utveckling, finns det dock även siffror som pekar i motsatt riktning, och det är när det gäller varsel. Där syns det nämligen en ökning. På frågan om företaget börjat varsla eller kommer behöva varsla, svarade 5 procent fler ja under vecka 22 än vecka 20.

Enkäten har utförts bland FKG:s medlemsföretag och intressenter, och svarsfrekvensen ligger vanligtvis runt 100-200 svar. Svaren ska dock ses som en indikation och inte statistiskt säkerställda, eftersom flera personer på samma företag kan ha svarat på enkäten.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.111