23948sdkhjf

Europas och USA:s BNP kan falla med 8 procent

Teknikföretagen har publicerat en konjunktursprognos som bland annat presenterar tre möjliga scenarion för hur världens BNP kommer att se ut under 2020. 

Huvudscenariot visar på att Europas och USA:s BNP kan komma att falla 8 procent under andra kvartalet 2020.

Konjunktursbarometerns scenarion visar bland annat siffror för hur USA, Europa, Kina och Japan kan komma att utvecklas ekonomiskt under andra kvartalet 2020. Dessa fyra regioner svarar för cirka 2/3 av världsekonomin.

Den ekonomiska tvärniten beror inte på viruset i sig utan på de politiska motåtgärderna, säger Mats Kinnwall, chefekonom på Teknikföretagen.

Det första scenariot, huvudscenariot, visar på att Europas och USA:s BNP kan falla med 8 procent under andra kvartalet 2020. För Japan är fallet något mindre med 6 procent. Kina däremot hade sitt stora fall under första kvartalet, och under andra kvartalet förutspår Teknikföretagen att landets BNP kommer att ha återhämtat sig.

Efter katastrofen under andra kvartalet räknar Teknikföretagen med att även världen utanför Kina börjar att återhämta sig, först trevande för att sedan ta rejäl fart mot slutet av 2020 eller början av 2021. Det betyder att BNP gradvis närmar sig nivån för sista kvartalet 2019, det vill säga pre-Corona.

För att huvudscenariot, ska vara aktuellet, krävs det dock positiva signaler från ekonomi och polistik förenat med en fortsatt dämpad smittspridning av corona.

I det andra scenariot beskriver prognosen hur utvecklingen, precis som i första scenariot, först går uppåt och ser positiv ut. Sedan, får dock utvecklingen en rejäl smäll och ekonomin börjar åter gå neråt. Ingridiensen för detta scenariot är att det kommer en andra våg av coronasmittan, något som inte alls är ett ovanligt förlopp i samband med pandemier.

I det tredje scenariot beskriver prognosen hur samhället startas om snabbare än tänkt. De negativa ekonomiska konsekvenserna kanske blir outhärdliga vilket leder till att allmänheten inte längre accepterar ett liv i isolering. Kanske kommer ett vaccin och tillförliga vaccintest, eller så hävs alla restriktioner snabbare än förutspått, vilket kan leda till att industrins leveranskedjor kan återställas snabbare.

Oavsett orsak skulle en snabbare avveckling av krisåtgärderna i scenario tre innebära en snabbare och mer uthållig ekonomisk återhämtning. Här är ett möjligt utfall att global BNP faller med 2,8 procent 2020 för att sedan studsa upp med 6,5 procent under 2021.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079