23948sdkhjf

Nynäs befriat från sanktioner

US Treasury Department’s Office of Foreign Asset Control (OFAC) har meddelat att Nynas inte längre är blockerat under de sanktioner som är utfärdade mot Venezuela.

Som ett resultat av förändringar i det svenska bolagets ägarstruktur, upphävs sanktionerna och amerikanska personer och företag behöver inte längre ett tillstånd från OFAC för transaktioner eller aktiviteter som involverar Nynas AB. Samtidigt upphör general license GL 13E att gälla. 

-Detta innebär ett slut på den börda som ett svenskt företag under många år orättvist behövt bära genom att vara utsatt för amerikanska sanktioner, vilket i sin tur ledde till en alltmer försämrad ekonomisk situation som i slutändan tvingade Nynas till en rekonstruktion i slutet av förra året, säger Nynas vd Bo Askvik, i ett pressmeddelande

Företaget fokuserar nu på att avsluta den pågående rekonstruktionsprocessen. Då Nynas nu är fritt från sanktioner kommer bolaget att kunna återgå till normala handelsförhållanden och säkra långsiktig finansiering, skriver företaget. 

Avlägsnandet av de amerikanska sanktionerna som påverkade Nynas möjliggjordes genom minskningen av PDVSA:s, det venezuelanska statliga oljebolaget, ägarandel och kontroll av företaget. Med det nu bekräftade uttalandet från OFAC om befrielse från sanktioner anser både Nynas och rekonstruktörerna att förutsättningar föreligger för att framgångsrikt kunna slutföra rekonstruktionen. Vidare finns nu finansiering tillgänglig för att säkerställa nödvändiga inköp av råolja framöver. 

-Vi är nu redo att ta tillbaka våra förlorade marknadsandelar och mersäger Bo Askvik. 

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.125