23948sdkhjf

Svensk plastindustri spår dystert Q2

När Svensk Industriförening, Sinf, presenterade sin underleverantörsbarometer för årets första kvartal märktes en tydlig tendens. Plastindustrins företagsledare känner stark oro inför framtiden.  

-Ja, plastbranschen har drabbats hårt av krisen, men det finns ljuspunkter, säger Sanna Arnfjorden Wadström, vd för Svensk Industriförening Sinf, till Plastforum.   

Plastindustrins omsättningsförändring för Q1 2020 ser ganska stabilt ut, säger Wadström. Men på frågan gällande den förväntade orderingången för Q2 så är det väldigt få bolag (7 %) som tror att den kommer att öka. 20 procent tror på en oförändrad omsättning, medan 39 procent tror att företaget kommer att minska denna med 1 till 20 procent. Hela 35 procent tror på en reducerad omsättning med 20 procent eller mer.   

-Sammantaget så betyder det att över 70 procent av de svarande företagen inom plastindustrin tror att de kommer att få en minskad omsättning under Q2, säger Sanna Arnfjorden Wadström.  

-Jag hade faktiskt förväntat mig att det skulle vara fler företag som skulle öka sin omsättning under Q2 bland annat till följd av den positiva effekt som exempelvis “Plastuppropet” har lett till, säger hon.  

En annan alarmerade siffra i Underleverantörsbarometern är att 37 procent anger att de förväntar att personalstyrkan kommer att minska under Q2. Endast fyra procent anger att den kommer att öka.  

-Det är viktigt att fordonsindustrin nu drar igång så underleverantörerna kan börja leverera, fortsätter Wadström. Positivt i sammanhanget är dock att företagen fortsatt visat på en god lönsamhet samt att produktiviteten snarare ökat än minskat det senaste året.  

-Dessutom ger plastindustrins positiva bidrag inom vårdsektorn helt nya möjligheter till en attitydförändring till plastmaterialen. Det finns ju enorma möjligheter i det framåt säger Sanna Arnfjorden Wadström. 

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.188