23948sdkhjf

Inbromsningen är uppenbar

Svensk Industriförening, Sinf, underleverantörsbarometer för första kvartalet 2020 talar sitt tydliga språk. Konjunkturen har bromsat in.  

-De svar vi har fått in visar dessvärre att plastbranschen är hårdare drabbad än andra branscher av krisen, uppger Sanna Arnfjorden Wadström, vd för Svensk Industriförening Sinf, till Plastforum.

Den förväntade lågkonjunkturen har förstärkts med anledning av coronavirusets spridning. Bilden är dock blandad beroende på vilken bransch som företagen verkar i, men även inom branscherna skiljer det sig åt, rapporterar Sinf. 

38 procent av de svarande företagen anser att vi är mitt inne i en lågkonjunktur. Detta att jämföra med 14 procent förra kvartalet och 2 procent motsvarande kvartal 2019.  

Företagen som anser att vi är mitt inne i en högkonjunktur är nu endast 5 procent. Detta att jämföra med 7 procent förra kvartalet och 29 procent motsvarande kvartal 2019. 

Barometern visar även att 36 procent av företagen har genomfört korttidspermitteringar. 38 procent av företagen räknar med att drabbas av likviditetsproblem under 2020. 45 procent av företagen har drabbats av försenade leveranser eller inställda leveranser från utlandet. Och 29 procent har uppmanat sina anställda att i den mån det är möjligt arbeta hemifrån. 

-Centrala delar för att bromsa följdverkningarna av coronakrisen är att arbeta långsiktigt med stödåtgärder. Det primära är att få igång samhället snabbt och där finns ljuspunkter. Det är viktigt att regeringens krispaket fortsätter fånga upp behoven. Vi vet att många normalt sett livskraftiga företag är beroende av dem just nu för att klara sig, säger Sanna Arnfjorden Wadström, vd för Svensk Industriförening Sinf. 

Barometern med prognoser om det andra kvartalet 2020 visar även på följande resultat: 

Andelen som planerar att minska personalstyrkan under årets andra kvartal är 34 procent jämfört med 9 procent föregående kvartal. För ett år sedan var siffran 5 procent. 

Andelen underleverantörer som planerar att öka sin personalstyrka under innevarande kvartal minskar; från 18 procent förra kvartalet till 6 procent. 

32 procent av underleverantörerna i undersökningen angav att de hade en ökad orderingång i första kvartalet, men endast 11 procent spår en ökad orderingång för andra kvartalet. Enkäten är besvarad under perioden 31 mars – 8 april 2020.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.096