23948sdkhjf

Återvunnen PEX får nytt liv i Axjos kabeltrummor

Lagom till sommaren inför Axjo AB återvunnen PEX som funktionell tillsats i form av slagseghetsmodifierare i sina större kabeltrummor.

Axjo AB i Gislaved tar som första tillverkare av emballage för kabelindustrin initiativet att tillsammans med återvunnen plastråvara använda sig av återvunnen PEX från kraftkabel i sina kabeltrummor.   

I ett projekt tillsammans med Rise IVF och NKT Cables och Borealis fann Axjo för två år sedan ett sätt att återvinna tvärbunden PEX från kraftkabel och uppgradera den till en slagseghetsmodifierare för användning tillsammans med PP/PE-kompound.  

Axjo har därefter vidareutvecklat tekniken tillsammans med NKT och Borealis så att tekniken nu kan användas för storskalig produktion. För detta har Axjo AB investerat i en speciell blandnings- och extruderingsteknik. En investering på cirka 15 MSEK. Installationen av den nya extrudern skedde i förra veckan (vecka 13). 

-Produktionen räknar vi med ska vara igång första veckan i maj, säger Jacob Nilsson, vd och ägare av Axjo Group, till Plastforum.   

När man tillverkar och använder PEX-rör uppstår en hel del spill som sedan inte går att använda. Med Axjos nya koncept Greenology, kommer man att samla in uttjänt PEX och processa denna så att den sedan kan användas på nytt som slagseghetsmodifierare.   

-Vi tror att detta kan bli väldigt stort då det finns stora fördelar med att PEX omvandlas till en funktionell tillsats istället för att bli till avfall, säger Jacob Nilsson, till Plastforum. 

-Våra produkter har sedan tidigare en mycket bra livscykelanalys, men att kunna återvinna PEX ger både en ekonomisk besparing och en koldioxidreducering med cirka 2 ton koldioxid per ton återvunnen PEX, säger han. 

Axjo har under 2019 tagit fram en ny matris för företagets produkter som ska gå under konceptet "Greenology", där företaget hjälper sina kunder att hitta rätt emballageprodukter med fokus på kvalitet, produktområde och miljöpåverkan. 

Under 2020 kommer företaget att presentera det nya Greenology-konceptet, som visar det senaste ramverket för produktutveckling och hur kunderna kan ges fördelar genom så kallad closed loop recycling, cirkulär ekonomi och monomaterial design. 

Inom konceptet kommer Axjo även att erbjuda kunden RFID-teknik och GPS-sändare i trummorna för en fullständig spårbarhet. Företaget kommer även att presentera hur dess kunder enkelt kan återvinna sina kabeltrummor via systerbolaget Drumster och dess webbaserat verktyg (en app) med vilken kunder kan returnera sina trummor mot en pant. 

-Vi kommer att införa de fullständiga spårbarhetskoncepten strax före sommaren, och tror att branschen kommer att välkomna detta, framförallt för stöldbegärliga kabeltrummor på 600 millimeter och större, säger Jacob Nilsson. 

För att möjliggöra en maximal insamling av förbrukad PEX, kommer Axjo att vända sig till samtliga sina kabelkunder och erbjuda dem att skicka sitt PEX-spill till Axjo för återvinning och återanvändning. För detta erhåller kunden ett grönt certifikat i retur. 

-Målsättningen är att vi ska använda oss av den PEX-baserade slagseghetsmodifieraren i de riktigt stora kabeltrummorna från 600-1200 millimeter, säger Jacob Nilsson.  

Axjo Group förbrukar årligen över 15 000 ton återvunnen plast till mer än 14 miljoner spolar och trummor världen över. Koncernen har som mål att bli helt koldioxidneutralt redan under år 2020. 

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094