23948sdkhjf

EMS reducerar produktionsapparaten

Schweiziska EMS Group redovisar en nettomsättning som är 17,8 procent lägre än för motsvarande period i fjol, men tack vare tidiga åtgärder har marginalerna för Ebita och Ebit ändå bibehållits hyfsat väl.  

Koncernens nettoomsättning för Q1 2020 blev 496 miljoner CHF jämfört med 604 CHF för samma kvartal 2019. Organiskt minskade nettoomsättningen med 12,8 procent.

Efter en avmattning under 2019 drabbades den globala ekonomin massivt under det första kvartalet 2020 av världens Covid-19 åtgärder. Dessa har haft en särskilt negativ inverkan på den globala fordonsindustrin, som sjönk med cirka 25 procent under det första kvartalet jämfört med föregående år, skriver EMS i ett pressmeddelande.  

Alla bilfabriker runt om i världen är för närvarande stängda. Att väldigt många butiker runt om i världen, med undantag för livsmedel och medicinska varor, också stängt ner har gjort att den allmänna efterfrågan på industriella konsumtionsvaror hamnat i stillestånd. 

Även EMS har genomfört omfattande åtgärder på sina samtliga produktionssajter för att skydda sina anställda från Covid-19-infektion, men sedan arbetssäkerheten kunnat verifieras vid företagets fem kinesiska produktionsanläggningar, togs dessa i bruk i mitten av februari 2020. 

EMS gör nu allt vad som står i företagets makt för att begränsa de negativa effekterna på lönsamheten. I linje med den lägre efterfrågan kommer därför  därför produktionsverksamheten att reduceras. På de internationella sajterna tas semester och flextid ut alternativt kommer korttidsarbete att införas. I Schweiz har styrelsen och ledningen för EMS-gruppen frivilligt beslutat sig för att avstå från 15 procent av arvoden och fast lön. 

EMS har alltid genererat höga vinstmarginaler och har ett starkt kassaflöde. Likviditetsnivån såväl som soliditeten är tillika god, skriver företaget. EMS är därför i god form för att dra fördel av marknadsmöjligheterna snabbt och flexibelt.

Fokus ligger just nu  att utöka antalet affärer inom aktuella medicinska applikationer som corona provrör, analysanordningar, skyddsglasögon, andningsmasker, andningsskydd och desinfektionsflaskor. 

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.109