23948sdkhjf

Flera fordonsjättar ställer om till medicinsk utrustning

Volkswagen-koncernen har startat produktion av visirhållare, Lamborghini producerar kirurgiska munskydd och plexiglasskydd, och Seat producerar respiratorer. Och de är inte ensamma om att ställa om till produktion av medicinteknisk utrustning.

Volkswagen-koncernen har startat produktion av visirkomponenter med 3D-skrivare, som en del av ett gemensamt transnationellt initiativ med Airbus och 3D-trycknätverket ”Mobility goes Additive”, som omfattar cirka 250 företag. Produkterna som utvecklas av Airbus kommer att användas i Spanien och flygs från Hamburg till Madrid av Airbus nästa vecka. Målet är att tillverka så många visirhållare som möjligt tills dess.

Detta branschövergripande initiativ, som också kommer distribuera produkterna, lanserades efter förfrågan från de spanska myndigheterna. Utöver detta har flera andra initiativ tagits från Volkswagen-koncernens märken för att producera medicinsk utrustning.

Vårt team jobbar på för fullt för att ta fram dessa efterfrågade delar så snabbt som möjligt, säger Gerd Walker, Volkswagen-koncernens produktionschef.

Produktionen pågår inte bara på de stora 3D-tryckcentren i Wolfsburg och Ingolstadt, utan också på andra fabriker för Audi, Bentley, Bugatti, MAN Truck & Bus, Porsche, Volkswagen Personbilar, Volkswagen Transportbilar, Volkswagen Group Components och Volkswagen Motorsport.

Koncernen använder för närvarande över 50 stycken 3D-skrivare vid anläggningarna och fler skrivare läggs kontinuerligt till i projektet.

Även Lamborghini, Seat och Škoda arbetar med att ta fram annan medicinsk utrustning.

I samarbete med tekniska universitetet i Prag har Škoda utvecklat en 3D-tryckprocess för att producera återanvändbara FFP3-andningsskydd. Det tjeckiska hälsoministeriet distribuerar nu dessa till läkare, sjukhus och vårdpersonal.

Lamborghini konverterar delar av sin produktionsanläggning för supersportbilar i Sant’Agata Bolognese för att producera kirurgiska munskydd och plexiglasskydd. Munskydden kommer att doneras till ett sjukhus i Bologna.

Seat har för närvarande flera samarbetsinitiativ, inklusive produktion av en respirator som kommer att monteras i Martorell, samt olika modeller av ansiktsmasker som väntar på officiellt godkännande.

Volkswagen Navarra (Spanien) har redan förra veckan börjat producera ansiktsskydd och har överlämnat cirka 1 000 stycken till regionen Navarra, och Volkswagen i Sydafrika printar ansiktsmasker och ansiktsskydd som väntar på officiellt godkännande.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.172