23948sdkhjf

Bioplastorganisation starkt kritisk till expertrapport

Bioplastföretagens organisation, European Bioplastics (EUBP) är starkt kritisk till en expertrapport från European Academies Science Advisory Council, (EASAC) riktad till EU:s medlemsländer.

Rapporten "Packaging plastic in the circular economy" står i strid med vetenskaplig fakta, menar François de Bie, ordförande för Europeiska Bioplastics.

– Om vi skulle vilja sammanfatta innehållet i rapporten försöker EASAC motarbeta alla innovationer i den industrisektor som för närvarande domineras av fossilbaserad plast, säger François de Bie.

Enligt EUBP leder uttalandena om biobaserad och biologiskt nedbrytbar plast från EASAC implicit till några mycket tveksamma rekommendationer till EU: s institutioner och medborgare. Rapporten tvivlar på att biobaserad plast är bättre för miljön, även om det har bevisats av forskare från tredje part, menar EUBP, och det i många livscykelanalyser slagits fast att bioplast tillverkad av hållbart odlad biomassa har flera miljöfördelar jämfört med deras fossila motsvarigheter.

– The European Green Deal understryker själva att fossila material ska utmanas och alternativa resurser övervägas. Inom material finns det behov av att byta till förnybara, biobaserade material som har låga CO2-utsläpp. Biobaserad plast svarar upp till detta behov och är redan tillgängligt på marknaden, säger François de Bie.

Han menar fortsatt att rapporten är huvudsakligen känslomässig och inte vetenskapligt baserad och är kritisk till biologiskt nedbrytbar plast. Den för fram idén att biologisk nedbrytbarhet och hållbarhet är egenskaper som inte kan leva tillsammans, vilket gör biologiskt nedbrytbart plast till ett "svårfångat" mål. Detta påstående motsägs av de många produkter som finns på marknaden idag.
Rapporten ifrågasätter också hur "snart" och "väl" biologiskt nedbrytbara plaster bryts ned.

– Detta återspeglar inte verkligheten, särskilt när det gäller vissa applikationer som potentiellt kan hamna i det organiska avfallet, vilket en nyligen oberoende studie från Wageningen University & Research (WUR) tydligt visade. De testade EN 13432-certifierade nedbrytbara och komposterbara plastprodukter, såsom uppsamlingspåsar för organiskt avfall, växtkrukor, tepåsar och kaffekapslar, vilka helt bröts ned i en fullskalig anläggning för industriellt organiskt avfall inom högst 22 dagar, säger François de Bie.

– Förpackningar som tenderar att bli svårt förorenade av matavfall kommer inte att materialåtervinnas. Istället kommer de i de flesta fall att förbrännas, eller ännu värre, deponeras. Komposterbar plast, t.ex. komposterbara plastkassar kan återanvändas för organiskt avfall, och bidrar på så sätt till öka mängden insamlat organiskt avfall och undvika att organiskt avfall deponeras. Bionedbrytbar och komposterbar plast spelar en viktig roll i en cirkulär ekonomi genom att stänga den organiska cykeln. Förutom WUR-studien föreslog nyligen den ideella organisationen WRAP, som leder UK Plastics Pact, tillämpningar och möjligheter för komposterbar plastemballage. Dessa inkluderar en rad produkter för matintag i så kallade "closed loop" -situationer, t.ex. festivaler.

Studien hänvisar också till eventuell förvirring hos konsumenterna orsakade av termen "biologiskt nedbrytbart".


– Så vitt vi vet är ingen av kritiken att biologisk nedbrytbarhet skulle öka nedskräpningen underbyggd med några faktiska bevis. Den mycket citerade UNEP-rapporten är ett sådant fall, kritiserar François de Bie.


– EASAC verkar helt ignorera tjugo års forskning, marknadsapplikationer och återvinningsmetoder för biobaserade material, alltid utvecklade i enlighet med EU: s nuvarande lagstiftning. Rapporten utgör en missad möjlighet till en meningsfull utvärdering av biobaserad och biologiskt nedbrytbar och komposterbar plast i en hållbar cirkulär ekonomi. Vi kan bara hoppas på att EU-kommissionen kommer att förlita sig på mer djupgående vetenskapliga rapporter när den utarbetar sin policyram för biobaserad och biologiskt nedbrytbar och komposterbar plast. Mot denna bakgrund inbjuder vi vänligen alla beslutsfattare och andra intressenter att diskutera om resultaten av denna rapport med oss, avslutar François de Bie.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.093