23948sdkhjf

Koncernen ställer om och växlar upp

Borensbergsföretaget Arla Plast AB har ställt om sin produktion för att bidra till en minskad spridning av coronaviruset.  

Och det är bråttom att hinna leverera. Dels för att det råder brist på skivmaterial för visir och skiljeväggar, men även för risken att gränser kan komma att stänga. 

-Vi tillverkar flera olika typer av transparenta skivmaterial inom koncernen, vilka enkelt kan vidareförädlas till exempelvis visir och avgränsningar, säger Henrik Håkansson, vd för Arla Plast, till Plastforum. 

Skivor för avgränsningar kan exempelvis vara skiljeväggar vid kassor i butiker, apotek och bensinstationer för att skydda kassörskan från smitta och virus från kunderna.  

-Vi har de senaste veckorna ökat kapaciteten enormt på den här typen av produkter. Detsamma gäller produktionen av skivor för vidare konvertering till visir. Detta känns väldigt bra att vi kan bistå med den här typen av produktion samtidigt som den kompenserar för det stora bortfall som vi har inom andra segment, säger Henrik Håkansson. 

De extruderade skivorna skickar Arla Plast till kunder (konverterare) i Sverige, Norge, Tyskland, Benelux, Centraleuropa, Polen med flera länder som företaget samarbetar med sedan tidigare. 

-De skivor vi producerar är anpassade efter kundernas behov. Vi stöttar även kunderna tekniskt, säger Håkansson. 

Skivorna som ska användas för skiljeväggar är mellan 3-5 millimeter tjocka och tillverkas av polykarbonat. Skivorna för visir är mellan 0,8-1 millimeter tjocka och även de av polykarbonat. 

Henrik Håkansson uppskattar en femfaldig produktionsuppgång i volym de senaste två veckorna mot detta segment jämfört med normalläge och en ökning med cirka 40 procent för den här typen av transparenta produkter.  

-Vi har styrt om produktionen och bemanningen vid de extruderingslinjer som normalt sett producerar transparanta skivor, men har nu även tagit hjälp av de linjer som annars används för produktion av skivor mot exempelvis buss- och fordonsindustrin.  

Arla Plast har även två fabriker i Tjeckien. I en av dessa, där man till vardags producerar kanalplast av PC och solid PETG, har produktionen ställts om för extrudering av samma typ av produkter som i Borensberg. Enda skillnaden är att skivorna för skiljeväggar och visir här tillverkas av PETG och inte av polykarbonat. 

Henrik Håkansson känner ingen risk för att leveranser av råmaterial skulle minska eller utebli. 

-Plastindustrin verkar vara en prioriterad industri just nu, och den typ av industri som många väljer att hålla öppen för att kunna hålla försörjningen av såväl livsmedelsförpackningar som sjukvårdsmaterial levande. 

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.109