23948sdkhjf

Volvo Cars stoppar produktionen i Sverige

25 000 anställda berörs när Volvo Cars stänger sina svenska fabriker från och med nästa vecka. Det rapporterar Ekot.

Nu står i princip hela den europeiska bilindustrin still. Till följd av coronaviruset har de stora biltillverkarna stängt sina fabriker och en av de som höll ut längst var Volvo Cars i Sverige. Sedan tidigare hade man stängt sin fabrik i belgiska Gent.

Men nu säger Volvo Cars vd Håkan Samuelsson att även de svenska fabrikerna kommer att stänga från och med nästa vecka. Det säger han i en intervju med Sveriges Radios Ekot:

– Vi stänger vår produktion i Sverige och i Belgien har vi gjort det sedan ett par dagar. Sedan säger vi åt våra medarbetare på kontoret att jobba hemifrån i största möjliga utsträckning.

Totalt berörs 25 000 anställda. SVT uppger att Volvo Cars har fabriker i Olofström, Torslanda och Skövde. De stänger på torsdag och kommer att hållas stängda till den 14 april. Även Volvos fabrik i USA stängs.

– Alla som jobbar i produktionen är 100 procent hemförlovade. Produktionen upphör. Alla som jobbar mer indirekt på kontoren kommer få en reducerad arbetstid på 40 procent i första fasen, säger Håkan Samuelsson till Ekot.

Än så länge är det enligt Samuelsson inte aktuellt med några varsel. Däremot uppger Business Region Göteborg i en extra konjunkturrapport att en nedgång inom Göteborgsregionens fordonsindustri slår mot hela landet.

– Omvärlden befinner sig just nu i en svår sits, hälsomässigt och ekonomiskt. Coronavirusets spridning har satt hela världsekonomin i gungning. Effekterna på Göteborgsregionens näringsliv kan vi dock inte se till fullo i skrivande stund och statistik blir fort inaktuell just nu, säger Henrik Einarsson, etableringschef på Business Region Göteborg.

Enligt rapporten skulle en minskning med 100 anställda i Göteborgs fordonsindustri innebära att ytterligare 244 personer förlorar jobbet, det vill säga totalt 344 personer drabbas. Hälften av dessa jobb finns utanför Göteborgsregionen.

– En nedgång kommer med andra ord få stora konsekvenser för hela landet, säger Peter Warda, analytiker på Business Region Göteborg.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.328