23948sdkhjf

Volvo Cars stoppar produktionen i Sverige

25 000 anställda berörs när Volvo Cars stänger sina svenska fabriker från och med nästa vecka. Det rapporterar Ekot.

Nu står i princip hela den europeiska bilindustrin still. Till följd av coronaviruset har de stora biltillverkarna stängt sina fabriker och en av de som höll ut längst var Volvo Cars i Sverige. Sedan tidigare hade man stängt sin fabrik i belgiska Gent.

Men nu säger Volvo Cars vd Håkan Samuelsson att även de svenska fabrikerna kommer att stänga från och med nästa vecka. Det säger han i en intervju med Sveriges Radios Ekot:

– Vi stänger vår produktion i Sverige och i Belgien har vi gjort det sedan ett par dagar. Sedan säger vi åt våra medarbetare på kontoret att jobba hemifrån i största möjliga utsträckning.

Totalt berörs 25 000 anställda. SVT uppger att Volvo Cars har fabriker i Olofström, Torslanda och Skövde. De stänger på torsdag och kommer att hållas stängda till den 14 april. Även Volvos fabrik i USA stängs.

– Alla som jobbar i produktionen är 100 procent hemförlovade. Produktionen upphör. Alla som jobbar mer indirekt på kontoren kommer få en reducerad arbetstid på 40 procent i första fasen, säger Håkan Samuelsson till Ekot.

Än så länge är det enligt Samuelsson inte aktuellt med några varsel. Däremot uppger Business Region Göteborg i en extra konjunkturrapport att en nedgång inom Göteborgsregionens fordonsindustri slår mot hela landet.

– Omvärlden befinner sig just nu i en svår sits, hälsomässigt och ekonomiskt. Coronavirusets spridning har satt hela världsekonomin i gungning. Effekterna på Göteborgsregionens näringsliv kan vi dock inte se till fullo i skrivande stund och statistik blir fort inaktuell just nu, säger Henrik Einarsson, etableringschef på Business Region Göteborg.

Enligt rapporten skulle en minskning med 100 anställda i Göteborgs fordonsindustri innebära att ytterligare 244 personer förlorar jobbet, det vill säga totalt 344 personer drabbas. Hälften av dessa jobb finns utanför Göteborgsregionen.

– En nedgång kommer med andra ord få stora konsekvenser för hela landet, säger Peter Warda, analytiker på Business Region Göteborg.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.094