23948sdkhjf

Ville rädda liv – nu riskerar de en stämning

Den italienska sjukvården har kommit till ett läge där det börjat råda brist på medicinsk utrustning.

När det framkom att de ventiler, så kallade venturiventiler, som kopplar samman andningsmasker med respiratorer blivit en bristvara vid ett av landets sjukhus, tog två italienska män initiativet till att låna ut sitt företaget additiva skrivare för att tillfälligt producera nya ventiler. 

Nu hotas de båda herrarna av tillverkaren bakom de ursprungliga produkterna att bli stämda, rapporterar Dagens Nyheter. 

Herrarna Fracassi och Ramaioli kontaktade inledningsvis tillverkaren av de ursprungliga ventilerna och ad om att få ta del av ritningarna för att tillfälligtvis kunna printa nya komponenter, men tillverkaren sa nej. I stället hotade tillverkaren med att stämma Fracassi och Ramaioli för att patentet inskränkts.  

Varningen ignorerades av de italienska herrarna som istället mätte storleken på ventilerna och framställde tre olika versioner av venturiventiler. De 3d-printade ventilerna ska enligt den italienska tekniksajten The Verge, ha använts med bra resultat på tio patienter. 

Enligt Cristian Fracassi ska initiativet inte ha syftat till att själv tjäna sig en hacka, istället ska det ha handlat om att i ett nödläge rädda liv på patienter som svävade i livsfara till följd av brist på utrustning. 

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.097